Rätt styling ger en snabb affär

Gabriella Lindau

Publicerad: 2024-05-26

Utbudet av bostäder har senaste året ökat stort, visar statistik från bostadstjänsten Booli. Annonserna ligger ute en längre tid och marknaden har varit osäker i år. För den som vill sälja snabbare kan homestyling vara ett alternativ. Här är stylistens bästa tips.

Louise von Essen,
Marwig Interior.

Att homestyling leder till ett högre pris och en snabbare bostadsaffär bekräftas av många mäklare och stylister. Villatidningen har pratat med Louise von Essen som driver inredningsfirman Marwig interior. Hon jobbar i nära samarbete med flera mäklare i Uppsala och även hon bekräftar bilden.
– När vi jobbar i nära team med mäklare så märks stor skillnad på hur bra en bostadsaffär blir jämfört med när vi inte hjälper till, säger  Louise och berättar att de bostäder som de stylar i princip alltid går upp i pris.
– Även om man aldrig kan lova att det inte är tillfälligheter så talar ju statistiken ett tydligt språk, säger Louise och berättar om flera exempel där bostäder legat ute till försäljning utan intresse för att sedan säljas snabbt efter stylinghjälp.
– Speciellt i tider som är lite tuffare så behöver du en bostadsannons som sticker ut, vilket du får med bra styling, säger Louise.

Efterfrågan på homestyling har ökat stadigt sedan pandemiåren och idag väljer många att ta in professionell hjälp. Till skillnad mot andra typer av inredningsprojekt som utgår mer från personlig smak, handlar homestyling mer om att skala av och skapa plats för spekulanter att se potential.
– Jag upplever att fler ser värdet av homestyling. Utöver att man slipper stressen som det kan innebära, så kan det också vara så att man blivit lite hemmablind och inte riktigt vet hur man ska gå tillväga eller ens börja.

Finns det något  klassiskt fel många gör med sin inredning?
– Ofta ger jag tipset att lägga in större mattor. När mattan är tillräckligt stor lyfts  möblemanget fram på ett bättre sätt jämfört med en för liten matta. Även placeringen av mattan kan ändra hur rummets form upplevs. Vi lägger också nästan alltid in mycket textilier och växter för att skapa en mjukare känsla.

Kan man styla sin egen bostad?
– Ja, visst kan man det! Men jag tycker att man alltid kan ta in en konsultation med en stylist. Går du via din mäklare så är den ofta helt gratis!
– Även om man inte väljer att boka en homestyling så kan man få bra tips och få ett annat synsätt på sin egen bostad.
– Det första du behöver tänka på är att ha så bra bilder som möjligt, för det är ju de som lockar spekulanter till visning, säger Louise. Men för att få bra bilder handlar det inte bara om att välja en bra fotograf.

Tid måste läggas ner på att göra iordning bostaden så att den blir attraktiv för så många som möjligt.
  Börja med att ta bort personliga saker, till exempel foton. Är kylskåpet fullt med magneter? Ta bort saker som upplevs stökiga och försök att skapa ett lugnt intryck så att det blir enklare för spekulanterna att tänka sig in i bostaden.
Louise säger också att man bör rensa, mycket mer än man tror.
– Jag brukar säga att även om det är jobbigt att plocka undan så är det värt det. Man kan se det som att man förbereder flytten lite. Det är faktiskt ett perfekt tillfälle att rensa!

3 tips

  1. Städa och plocka undan.
  2. Ta bort personliga ting.
  3. Tillför krukväxter och snittblommor.

Foto i toppen: Rickard Hidefjäll