Med köket i centrum

2024-04-19

Köket som husets hjärta, ja så är det onekligen i många familjer och definitivt hemma David och Carolin Marklund och deras två barn Joline och Charlie. Det var också utgångspunkten när de planerade sitt nya hus där de flyttade in våren 2016.

– Vi hade en idé om vad vi ville, både för huset i sin helhet och för köket, som vi såg som det kanske viktigaste rummet. Vi älskar att laga mat och att umgås kring matbordet. Därför var det självklart att placera köket mitt i huset, öppet mot matplats och vardagsrum, berättar David.

Man får onekligen en wow-känsla när man kommer in i familjen Marklunds hus. Det imponerande allrummet, med köket i centrum, är inte bara gigantiskt stort, totalt 43 kvadratmeter. Takhöjden på 6,5 meter, tillsammans med rummets vita väggar och stora fönster, skapar en magisk öppenhet, nästan som att träda in i katedral.

Målsättningen var att skapa en trivsam, ljus och öppen miljö med naturliga material och mycket känsla, en spännande mix av trä och sten. Golvet är en variant av ruffig betong. Det gäller förövrigt hela nedre planet.
– Det var precis så här så vi ville ha det med placeringen av köket, allt i ett. Vi ville också ha en stor köksö som arbetsyta. Allt det övriga, placering av bänkar, skåp, vatten, spis och så vidare har arkitekten ritat in. Det tog vi rakt av och är supernöjda med resultatet.
Men skåp, lådor, luckor och bänkar valde David och Carolin själva, även färger och material. Det blev att först googla sig fram och via en digital moodboard få inspiration och känsla för hur det skulle kunna se ut. Det vill säga, precis på det sätt som David gör på sitt jobb som grafisk designer.
– Det är som att lägga ett pussel av olika material. Hur ser till exempel den grå köksluckan ut tillsammans med en viss kakelplatta. Man får något för ögat att se på, vilket gör det så mycket lättare att prata om det tillsammans. Men det visuella är ändå bara en bit i processen, poängterar David.

Nästa steg var därför att titta och känna på materialen. Köket måste ju upplevas i verkligheten, så det blev att åka runt till flera olika köksleverantörer. Resultatet blev ett spännande hopplock med stomme, skåp och mossgröna luckor från Epoc och handtag i metall med skinndetaljer från Ballingslöv.
Vitvarorna blev en blandning på temat rostfritt. Kyl och frys av amerikanskt snitt, Side by side från Sharp. Spisen är en robust rostfri variant av märket SMEG.
– Det var ett självklart val. Det hade vi även i lägenheten där vi bodde tidigare. Det är riktiga grejer, inte bara touchfunktion, utan rejäla reglage man vrider på. Till spisen hittade vi på nätet en stor rostfri fläkt som vi gillade. Märket heter Witt. Den syns, eller hur, säger David och skrattar.
Han betonar att funktion är jätteviktigt men också att det ser snyggt ut. Att ha en rostfri bänkskiva vid vatten är väl både och, menar han. Men att välja ljus träskiva i ask vid spisen och på köksön är väl mera tveksamt, eller?
– Ja, där fick funktion helt klart styrka på foten för det visuella. Men det ångrar vi absolut inte. Hela köket blev jättebra. Är det möjligen någon detalj som vi skulle gjort annorlunda så är det kanske att ha en låda som är något djupare. Men som sagt, det är en detalj. I det stora hela är vi jättenöjda och här lagar vi mat i stort sett varje dag.


Att tänka på:

  • Gillar ni att laga mat, att baka och fixa i köket? Se då till att ha mycket arbetsytor. Gärna en stor köksö.
  • Välj en tålig rostfribänk vid vatten. Det borde alla.

Köksrenovering
Hantverkarens bästa tips

  • Försök tänka rummet utan nuvarande kök, hur skulle din drömplanlösning se ut då?
  • Kolla med din snickare vilka förutsättningar som inte går att förändra, t ex vatten och avlopp.
  • Låt sedan flera köksleverantörer hjälpa dig med planlösning och ge förslag på olika lösningar. De har mycket erfarenhet och kan ge smarta tips som du tar med dig, oavsett vilken leverantör du väljer.
  • Bygg gärna ihop ditt kök av delar från olika tillverkare. Stommarna bör vara från samma ställe, men handtag, bänkskiva, vitvaror, diskho och så vidare går att blanda som man vill.
  • Tänk på att man kan lämna in luckor på lackering. Om du gillar utseendet men inte färgen, lämna in de nya luckorna på lackering så får du ett helt unikt kök!

Foto i toppen: John-Daniel Isacsson

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.