Att renovera smart kan ge mer betalt

Susanna Lans

Publicerad: 2024-04-19

Anne Weyde, fastighetsmäklare i Uppsala. Foto: Riksmäklaren.

Har du bestämt dig för att sälja huset? Då är det läge att fundera över om du ska göra någon renovering för att höja priset och attraktionsvärdet på bostaden.

– Det är ganska vanligt att man gör någon form av renovering av sitt hus innan försäljning. Det kan vara små justeringar eller större jobb, det beror så klart på husets skick och vilka möjligheter man har, säger Anne Weyde, fastighetsmäklare i Uppsala.
–  Tråkiga renoveringar lönar sig ofta. Att dränera grunden, byta radiatorer, isolera vinden eller byta fönster är sådant jag skulle rekommendera om man har den möjligheten, förklarar hon.
Det första du bör göra är att bestämma hur mycket kraft du vill och kan lägga. En större renovering kostar pengar och tar tid. Börja med att gå igenom alla rum och trädgården ordentligt, försök att se det ur en köpares ögon. Vad kan man förbättra med enkla medel?
En genomtänkt renovering, oavsett om det handlar om ytskikt eller större arbeten som att lägga om golv eller byta ut köket, ökar ofta värdet. Lyxiga val och orimligt höga kostnader kan dock vara svåra att ta igen i en försäljning. Och att byta ut ett helt kök inför en försäljning kanske inte är nödvändigt. Fundera över vad som  händer om du i stället bara byter bänkskiva, knoppar eller kakel? Risken finns ju att köparen river ut allt direkt och gör om det i sin egen smak.

Många bostadsspekulanter vill ha ett nytt hem i gott skick utan att behöva totalrenovera, men många vill också ha sin egen stil, det gör att det kan bli lite knepigt att veta hur mycket man ska göra inför en försäljning.
– Många fokuserar på kök och badrum, så att lägga lite krut där är bra. Tänk på att din bostad ska attrahera så många spekulanter som möjligt. Tipset är att använda naturella färger. Kolla i inredningsmagasin för inspiration. Skandinavisk stil är fortfarande oerhört populärt, tipsar Anne Weyde.
Ett effektivt uppvärmningssystem och klimatsmarta lösningar är ett plus. Att koppla på kommunalt vatten om det finns möjlighet gör det mer attraktivt för en blivande köpare.
– Köpare har inte alltid koll på vad renoveringar kostar, vi mäklare har en skyldighet att informera intresserade köpare om direkta renoveringsbehov och om det är att man behöver byta tak eller isolera om vinden så kan det ju så klart verka avskräckande, förklarar Anne Weyde.

Det är viktigt att göra en avvägning. Hur mycket kan man lägga på en renovering utan att riskera att göra en förlust?
Ligger ditt hus i ett dyrare område kan det vara mer värt att lägga pengar på renovering, men har man ett hus med dyra material och påkostade detaljer kan det vara svårt att få tillbaka investeringarna. Husen värde ökar helt enkelt inte i takt med kostnaderna för lyxen.
Läget och området påverkar också. Ett nytt kök i ett område där villorna har ett maxpris gör inte underverk på slutpriset. Då är en uppfräschning bättre.
– Ett löpande underhåll är bäst, att ta hjälp av en besiktningsman och ha en buffert för renoveringar medan man bor i sitt hus. Att ha sin bostad i bra skick hela tiden lönar sig, säger Anne Weyde och lägger till:
– Om ditt hus är i behov av stor renovering är det ibland bättre att sälja huset som renoveringsobjekt, det finns en hel del köpare som vill ha sådana också.

Renoveringstips inför din försäljning

Åtgärda fel. Laga kranen som droppar, fixa trasiga tapeter och kantstötta lister. Byt ut det som är trasigt.
Fixa ytskikten. Måla om väggarna om barnen har ritat på dem eller om det ser smutsigt ut.
Fokus hall, kök och badrum. Hallen är det första köparen ser. Se till att den är fräsch och funktionell. Om hallen är mörk och trång kan det intrycket följa med genom hela visningen. Kök och badrum är viktigt för de flesta, men du behöver inte byta ut allt, att renovera delvis fungerar ofta bra.
Gör de tråkiga renoveringarna. Dränera grunden, lägg om taket eller byt ut fönstren om det behövs.
Trädgård och uteplats. Ansa häcken, ta bort ogräs och se till att altandäcket är helt och fräscht.
Gör neutrala genomgående val. Om du målar om eller byter köksluckor så välj ljusa färger och försök hålla en genomgående stil i hela huset.

Foto toppbild: Adobe stock.