Tilläggsisolera mera, eller?

2024-04-19
Hur mår klimatskalet? Oavsett om du bor i ett gammalt hus eller ett relativt nytt kan det vara på sin plats att kolla att inte den sköna inomhusvärmen försvinner ut i onödan genom väggar, golv, fönster, dörrar och tak.

Funderar du på att förbättra isoleringen, varför inte göra det nu innan vinterkylan börjar bita. Att till exempel tilläggsisolera vinden är en relativt billig åtgärd för att minska energianvändningen.

Å andra sidan är det viktigt att tänka igenom vad man gör, att helt enkelt göra saker i rätt ordning och att inte betala mer än man behöver. Det finns med andra ord ingen automatik som säger att alla energibesparande åtgärder är ekonomiskt lönsamma.

Det är som alla energirådgivare brukar säga, den energi du inte använder är den allra billigaste. Så varför inte börja med att sänka inomhustemperaturen. Tänk att en ynka grad ger hela fem procents energibesparing.

Varför sedan inte i nästa steg ta reda på vart värmen tar vägen med hjälp av en värmekamera? De finns att hyra till en förhållandevis billig slant. Det är bara att googla sig fram. Med värmekameran får du svart på vitt var den befintliga isoleringen behöver förstärkas. Du kommer att se så kallade köldbryggor där värmen leds ut, det vill säga partier där isoleringen inte är tillräckligt bra.

Jag skulle säga, börja med att täta lister. Det kostar ju nästan ingenting

Du kommer troligen då också att konstatera att fönster och dörrar är värsta boven, följt av husets ytterväggar och tak. Men innebär det att det är där du måste börja?

– Det är inte självklart att få tillbaka investeringen i nya mer energieffektiva fönster och dörrar. Jag skulle säga, börja med att täta lister. Det kostar ju nästan ingenting, påpekar Martijn Jansen, handläggare på Energimyndigheten.

– Samtidigt handlar det ju inte bara om att spara pengar. Att få ett bättre inomhusklimat kan väl vara nog så viktigt, menar han.

Om nya fönster är en relativt stor investering, i spannet 50 000 till 100 000 kronor för en normalvilla, är tilläggsisolering av husets fasad en ännu större insats.

– Det är ett stort jobb, dessutom kostsamt och därmed svårt att få lönsamt. Men i samband med en större renovering av huset ska man givetvis passa på, menar Martijn Jansen.

Man får helt enkelt ett bättre hus och en skönare inomhusmiljö

Allt handlar som sagt inte om energibesparingar och pengar. Komfort och husets utseende kan upplevas nog så viktigt.

– Man får helt enkelt ett bättre hus och en skönare inomhusmiljö, som Karin Spets uttrycker det hela.

Även hon är handläggare på Energimyndigheten och rekommenderar, precis som hennes kollega, att kanske börja med att tilläggsisolera vinden. Det är en enkel åtgärd och som framförallt oftast lönar sig. Ju större vind desto mer lönsamt. Att isolera 80 kvadratmeter kostar mellan 15 000-25 000 kronor, en investering som betalar sig inom 3-5 år.

– Här är det dock viktigt att passa sig för de fuktproblem som kan uppstå av den kondens som bildas. Det löser man med bra ventilation. Det enklaste är att installera en avfuktare, säger Karin Spets.

Men som sagt, man bör tänka igenom ordentligt vad man ska göra, och helst i rätt ordning. Att som Karin Spets betonar, ”titta på hela byggnaden eftersom allt hänger ihop”. Och har man ett gammalt hus kan man inte göra allt. Man kan inte isolera hur mycket som helst.

– Ett gammalt hus med självdrag får inte bli för tätt, Risken är då överhängande att du får problem med fukt och dålig inomhusmiljö. Det är skillnad om man bygger nytt och tätt från början.

Alltså, isolera väl men gör det med måtta. Allt hänger ihop! Varför inte ta hjälp av en fackman innan du börjar. Det kan också vara klokt att kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivare, som ger gratis rådgivning, dessutom oberoende av både system och tillverkare.

Illustration i toppen : prab/Elin Wesslund

Fakta tilläggsisolering :

  • Såväl golv, väggar som tak kan tilläggsisoleras.
  • Enklast och vanligast är att ta sig an taket genom vindsisolering – ull eller skivor.
  • Vid isolering av vinden, lägg inte på för tjockt isolerskikt. Ca 35 cm ny isolering plus 15 cm befintlig räcker.
  • Energimyndigheten rekommenderar att man ska sikta på att nå samma isolerstandard som vid nyproduktion.
  • Att isolera 80 kvadratmeter kostar mellan 15 000-25 000 kr, beroende på kringarbete.
  • Investeringen betalar sig inom 3-5 år.

Den som vill få mer information om isolering kan också gå in på energimyndigheten hemsida: Energimyndigheten

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.