Fordon för både jobb och nöje

Gabriella Ajax

Publicerad: 2024-04-19

Fritidsfordon har under årets första två månader haft en försäljningsuppgång på hela 19 procent. – Säsongen 2024 har startat bra, eller snarare mycket bra, säger Jan Andersson, ordförande i snö- och terrängfordonsbranschen.

– Det som efterfrågas nu är Traktor ATV med ca 500-600cc som ska användas till att få ett arbete utfört, det kan vara plogning av snö eller inom skog eller jordbruk. ATV är även mycket populärt inom jakt då fällda djur ska tas ur skogen eller allmänt inom jaktvård, säger Jan Andersson och berättar att en stor fördel med traktor är att man får köra på allmän väg.

Några spännande nyheter?
– Can-Am har lanserat en helt ny serie ATV som heter Can-Am Outlander HD5 och HD7. Det är en fyrhjuling som har en mängd smarta lösningar för dem som använder maskinen som arbetsredskap. De går tystare och har mindre vibrationer och har fått bränslesnåla effektiva motorer. HD5 har 40Hk och HD7 har 50Hk  vilket gör att de klarar att dra tungt.
UTV-fordon, eller SSV-fordon som de också kallas är lite förenklat ATV-fordon med tak som också kan utrusta på flera sätt än en ATV. I Nordamerika är SSV-fordon en livsstil, berättar Jan, men här i Sverige har marknaden däremot inte riktigt tagit fart ännu.

– Vi ser att fler och fler Svenskar får upp ögonen för en SSV, där fördelarna är att många, man sitter inne i fordonet med skydd mot regn, kyla och blåst. De går utrusta med värmepaket och stereo. Vi märker att kunder som provkör en SSV och börjar använda den hemma inte kan tänka sig någonting annat. Det finns otroligt många tillbehör till SSV. Allt ifrån timmervagnar till hydrauliska plogsystem. En SSV är som en Victorinox-kniv som går med rätt tillbehör till det mesta. SSV får man också som traktor köra efter allmän väg med en maxhastighet på 50 km/h.

Smarta tillbehör ATV & SSV

  • Plogar
  • Vagnar
  • Snöslunga-Aggregat
  • Sandspridare
  • Vägsladd
  • Paddocksladd

Förkortningar

SSV = Side By Side Vehicle,
ATV = All Terrain Vehicle,
ORV = Samlings Förkortning För ATV & SSV = Off Road Vehicle.

Råd inför köpet

Börja med att fundera över vilka behov fordonet ska täcka och hur mycket du kan betala. Det finns också vissa lagar/regelverk som kan begränsa ditt val. Till exempel din ålder, vilket körkort eller förarbevis du har och så vidare. Glöm inte bort att det är hårda regler för körning i terrängen.
När du hittat några alternativ, räkna ut hur mycket de kostar per år, månad och per mil.
Hur mycket ska du använda fordonet? Svaret påverkar både driftskostnaden och andrahandsvärdet. Kom ihåg att räkna in försäkringskostnaden.
Fråga också alltid om vilka garantier som finns och hur länge de gäller.
När du valt ett fordon att köpa, se till att avtalet är skriftligt, nöj dig aldrig med muntliga avtal.

Läs mer om olika fordonstyper på snoochterrang.se