Sommarens stora byggprojekt

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-06-16

Nu när kylan äntligen har släppt sitt grepp är det hög tid att ta tag i sommarens byggprojekt. De i särklass mest populära byggprojekten är trädäck och altan, tätt följt av staket och plank och olika typer av tillbyggnader på huset.

Altanen brukar vara husets hjärta på sommaren. Här grillar man, umgås och njuter av sol och uteliv. Du som är händig kan bygga din altan själv. Men det krävs en hel del planerande, kunskap, tid, lust och tålamod – och gärna ett par extra hjälpande händer och såklart rätt verktyg.
Viktigt är också att kolla med byggnadskontoret i din kommun om bygglov krävs. En altan i marknivå som inte är större än 15 kvadratmeter kräver inget bygglov. Men om altanen är högre än 1,8 meter kan det behövas, liksom om man glasar in sin altan.

Första steget är att tänka igenom hur stor altanen ska vara, var den ska placeras och vad som ska få plats på den. Placera gärna ut stolar och andra grejer för att skapa dig en uppfattning om hur stor din altan bör vara och vad som ryms.
Fundera på om altanen kanske ska ha en trappa eller ett staket, något som kan vara klokt om man har småbarn.
Nivån i förhållande till balkongdörren är viktig; ju fler nivåer och hörn, desto mer komplicerat bygge. Behöver du ett utrymme under altanen för förvaring? Fundera också på var du vill ha eventuell belysning, så att elrör kan dras när trallen är på plats.

Det vanligaste materialvalet till altan är tryckimpregnerat virke. Men det finns även virke som är behandlat med naturliga ämnen. Man kan också bygga altan av träkomposit, vilket är ett plastliknande material.
Oavsett om du redan har en altan eller just har byggt en kan det behövas vindskydd/insynsskydd på altanen. Det är ett relativt enkelt byggprojekt, då det i princip räcker med träpanel i rätt bredd och höjd som man fäster i träaltanen.
Till de enklare byggprojekten i trädgården hör exempelvis vedförvaring eller platsbyggda odlingsbänkar, som man kan snickra ihop på några timmar med hjälp av plankor och skruvar/spik.

Andra tips på roliga och enkla byggprojekt i trädgården: en lekstuga, ett uterum med väggar eller varför inte en stor blomkruka av gammalt virke. En sittbänk är busenkelt att bygga. Det enda som behövs är en rejäl planka och lecablock i rätt höjd.
Att bygga en pergola är populärt och inte ett jättestort projekt. Men det kräver lite planering, en helg och tur med vädret. När den är klar blir den som en ljuvlig oas i trädgården. Pergolan hålls uppe av pelare på vilket ett tak eller ett rutnät i trä vilar. Det förankras med hjälp av jordankare som slås ner i marken För att få pergolan stabil krävs reglar på minst 70X70 mm. Ribborna kan kläs in i tyg eller segelduk som skydd mot vind och regn. Men vackrast är nog pergolan när den är övervuxen av klängväxter som humle, vildkaprifol, klätterrosor - eller varför inte vindruvor?

En överbyggnad över ett trädäck på huset kan också bli en fin pergola med hjälp av bärlina på väggen, 5 reglar, 2 stolpar och ett lätt trapetstak. I stället för att lägga ett permanent tak kan man välja ett tak av segelduk att dra för när solen blir för stark. Vid permanent tak och täta väggar på pergolan krävs bygglov.

Bygglov?

När du bygger något större i din trädgård – som ett växthus, en altan eller ett uterum – ska du alltid ta reda på om det krävs bygglov. Det kollar du med byggnadskontoret i din kommun.
Tumregeln är att en tillbyggnad på huset – altan till exempel – får vara max 15 kvadrat utan bygglov. Ett fristående uterum eller en pergola kan däremot vara 30 kvadrat utan bygglov. Avståndet till tomtgränsen ska inte överskrida 4, 5 meter och höjden får inte överstiga 3 meter.