Så maxar du skörden

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Att odla i pallkrage, fylld med jord och ko- eller stallgödsel, är smart och effektivt och passar både den erfarne och nybörjaren. Men med ett litet utrymme gäller det att utnyttja det till max och ta flera skördar efter varandra.

Anette Brunsell, trädgårdsbloggare och fotograf. Foto: lltitradgard.se

— Det kallas serieodling och är en toppenteknik för pallkragar och odlingar som man har daglig tillsyn över. När man skördat en gröda kan man sätta nya plantor av en annan sort och på så vis maxa odlingen, säger trädgårdsbloggaren och fotografen Anette Brunsell.
En fördel med pallkragar och andra upphöjda bäddar är att de värms upp fort – men de torkar också fort. Så att resa bort en vecka och hoppas att grödorna överlever är inte att rekommendera. Men om man vattnar regelbundet och mycket växer det så det knakar! Ett tips är att vattna dubbelt så mycket i pallkragar som på frilandsodlingar.

Grönsaker som har förodlats inomhus, till exempel kronärtskocka, chili och purjolök, kan planteras ut nu när det inte finns någon risk för frost.
— Om man odlar på liten yta är ärter och bönor bra grödor att börja med. En liten brytböna passar utmärkt i pallkrage. Tänk på att varva grödor som växer nedåt och uppåt för plantornas skull. Det är lätt att man odlar för tätt, men det leder mest till taniga plantor, säger Anette Brunsell.

Förutom sockerärter, bönor, sallat, ruccola, rädisor, morot och mangold tipsar Anette om nyzeeländsk spenatplanta som har utsökt smak och är ätlig hela säsongen. Rankorna kan bli en meter höga och kräver lite stöttning.
— Jag börjar och slutar gärna odlingsåret med kålsläktet som rädisor, pak choi, ruccola och bladkål eftersom de trivs som bäst då och även tål någon minusgrad.

Gröna trender

 1. Odla ätbart – spännande, nyttigt och närodlat.
 2. Odling av snittblommor är en stor trend – pryd hemmet med härliga blombuketter under hela säsongen.
 3. Upcycling och återbruk – hitta nya användningsområden av gamla saker eller omvandla gammalt ”bråte” till något nytt. Miljövänligt och kreativt.

3 tips för att lyckas med odlingen i pallkragen

 1. Så inte tätare än fröpåsen anger
 2. Förgro och har alltid små plantor redo att sätta ut
 3. Vattna, vattna, vattna. Även om det regnat kan lådan vara torr.

Trädgårdsredskapen du måste ha hemma

 • Gräsklippare
 • Sekatör
 • Trädgårdsspade
 • Räfsa
 • Lövkorg
 • Kvast eller borste
 • Trädgårdsslang
 • Trädgårdshandskar

Kolla in Anette Brunsells blogg: www.atligatradgarden.se