Äta ute smakar bäst

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

För skådespelaren och kocken Per Morberg är naturen ursprunget till nästan all matlagning. Här hittar man vad man behöver för att laga mat och äta gott. Just nu är han aktuell med kokboken ”Morberg lagar ute”

Per Morbergs kryddiga lammfärsspett med tsatsiki. Foto: Erik Olsson.

Skådisen och kocken Per Morberg har alltid gillat att laga mat ute i det fria. För honom är det så mycket mer än bara matlagning. Det är en hyllning till det ursprungliga, till livet och naturen.
— Allt man lagar inomhus kan man laga utomhus så länge man har ett utekök, konstaterar han och berättar att ett utekök kan vara allt ifrån en vedeldad ugn till en grill eller en stekhäll. Det kan till och med räcka med några tegelstenar och en brasa för att få till det.
Själv lagar han mycket mat på tomten utanför sitt torp från 1896 nära Tullgarn slott. Det ligger vackert vid sjön Båven och Per ser sig som lyckligt lottad som bor vid Sörmlands vackraste sjö.
Det 250 kvadrat stora huset är relativt nyinköpt – tidigare bodde familjen i ett betydligt större hus på Tullgarn slotts ägor. Han stortrivs i sitt torp, framför allt under sommarsäsongen då naturen är frodig och välkomnande. Men han klagar på att det är mycket fix med ett så gammalt hus.
— Huset är inte direkt skamfilat, men det finns ju alltid saker som behöver fixas och vi vill gärna sätta vår egen prägel på det, nu när vi äger det, säger han.

Sörmlandsbo har han varit i trettio år och är van vid att ha natur, jaktmarker och grödor utanför dörren. Han har ett stort växthus på tomten och är självförsörjande på i stort sett alla grönsaker under minst sex månader per år – med ett växthus förlängs säsongen rejält.

Han älskar att jaga och äter numera helst viltkött. För att det är det naturligaste köttet och för att djurhållningen i landet lämnar mycket att önska.
— Rent smakmässigt föredrar jag fetare kött, det är helt enkelt mer smakrikt, tack vare fettet. Men etiskt föredrar jag vilt, som kan vara jättegott med exempelvis en härlig gräddsås till, säger han.
— Många tycker att det är fel med jakt. Men jägare ägnar sig åt viktig skogs- och viltvård förutom att döda djur, vilket många glömmer. Dessutom har dovhjorten jag skjuter levt fritt i naturen fram tills dödsögonblicket. Det är att föredra före djur som föds upp i fångenskap för att ätas upp. Jag har blivit mer medveten om det här och äter till exempel bara kyckling som jag vet har levt ett gott liv eller vildfångad lax. Tyvärr kostar det en del. Men då får man äta mindre portioner eller mer sällan.
Även om Per har skrivit en kokbok som handlar om att äta utomhus föredrar han faktiskt själv att äta inne. Han skrattar lite generat när han nämner det. Det är inte för att maten utomhus smakar sämre på något vis, utan för att han har blivit bekväm med åren.
— Du vet, att sitta i snålblåst och maten blir kall. Det är inte kul…efter tjugo år i Västindien har jag väl blivit bortskämd…

Ändå är det ett faktum att så fort solen tittar fram och värmer en smula vill varenda svensk sitta ute och äta. ”Ska vi inte sitta ute?” torde vara en av de vanligaste fraserna hos husägare fram på vårkanten. Efter våra långa, tradiga vintrar finns ett sug att äta utomhus och känna solen värma våra vinterbleka ansikten.
Per menar att det bästa uteköket är rejält och rustikt så att man får plats med kastruller och en yta för att grilla.
— Mitt utekök fungerar som en stor spis, där allt får plats. Kastruller, stekpannor och grill. Ute på gården plockar jag örter och annat som behövs. Jag är väldigt förtjust i vaxbönor, de tar jag direkt från växthuset. Om jag ger mig ut i naturen gör jag det enkelt för mig och förbereder den medhavda maten hemma.
För den som är sugen på att laga mat i naturen understryker han vikten av att hålla det enkelt. Med färskpotatis och en bit kött till exempel kommer man långt.
— Jag älskar enkel mat tillagad av bra råvaror. En bra köttbit, frasig pommes och en hemslagen bearnaise. Inget trams, bara jättegott. Tyvärr blir jag ofta besviken när jag äter ute eftersom jag alltid tycker att jag kan göra det bättre själv.

Per Moberg hittade hem i den sörmländska myllan, i trakterna kring Tullgarns slott. Foto: Erik Olsson.

För att återgå till matlagning utomhus tipsar Per om sådana där fotskrapor i metall som finns att köpa på vilket byggvaruhus som helst.
— De fungerar jättebra som grillgaller. Bygg upp en provisorisk ställning med hjälp av stenar och lägg gallret ovanpå. Sätt fyr på ved, kvistar och pinnar och låt det långsamt brinna ner till glöd. Men elda bara där det är säkert!
Pers favoritkött för utegrillen är hängmörad biff eller ännu hellre fläskkarré eller fläskkotletter med ben, som man äter med händerna.
— Det är svingott, godare än oxfilé! På fläskkotletten lägger man ett vispat örtsmör med gräslök, körvel, dragon, salt som liksom smälter ut över kotletten…
Per återkommer hela tiden till det enkla och ursprungliga, nästan som ett mantra. Han ger exemplet färsk nykokt potatis med salt och smör.
— Finns det något godare? säger han lyriskt.
På senare år har kockandet och maten tagit mer plats i Pers liv än skådespelandet. Ändå ser han sig i första hand som skådespelare. Och nu kanske vi snart får se honom på vita duken igen. Han är på gång med ett hemligt projekt, en stor roll i en storfilm som han hoppas mycket på.

Fakta:

Ålder: 63.
Bor: i ett torp i närheten av Tullgarn slott i Södermanland.
Familj: hustrun Inese och fem döttrar.
Gör: skådespelare och kock. Aktuell med nya kokboken ”Morberg lagar ute” (Bonnier Fakta).

Foto toppbild: Erik Olsson.