Investera i en bra garageport

2024-06-15
Att byta ut sin gamla garageport är inte bara en god investering som höjer husets värde, utan kan också innebära ökad säkerhet och bekvämlighet. En äldre vipport utan inkapslade fjädrar och med gamla, rostiga skruvar som är på väg att lossna kan innebära en potentiell fara om den faller ner.

Den som byter till en ny garageport brukar i dag välja en takskjutport. De är smidiga, lättöppnade konstruktioner, byggda av horisontella sektioner som rullas upp under taket med hjälp av skenor. Numera väljer de allra flesta också en garageport som öppnas med hjälp av en fjärrkontroll. Det är smart ur många aspekter. Dels slipper man dra upp porten manuellt, vilket kan vara tungt. Och dels minskar man på slitaget. Automatiken garanterar att porten alltid öppnas och stängs på exakt samma sätt. En motor spar helt enkelt porten. I dag räknar man med att en garageport har en livslängd på minst 25 år.

Kan man montera sin nya garageport själv?

– Ja. Det finns inga branschkrav på att en garageport måste monteras av ett proffs. Men med tanke på att det kan vara komplicerat att både ta ner sin gamla port och montera den nya på korrekt och säkert sätt, så är det att rekommendera att låta ett proffs från ett garageföretag installera porten. Dessutom har man rätt att dra av kostnaden för arbetet med ROT – vilket innebär att arbetskostnaden faktiskt utgör en mindre del av totalkostnaden.

Det finns inga branschkrav på att en garageport måste monteras av ett proffs.

– Det är mycket att tänka på. Fjädrar ska monteras på rätt sätt, annars kan man skada sig. Och klämkraften i automatiken måste kalibreras korrekt. Det är viktigt att arbetet utförs på ett säkerhetsmässigt sätt. Personsäkerheten är alltid mycket viktig och när ett proffs utför jobbet vet man att garageporten är säker. Det finns också en risk att slitagefel kan uppstå om porten är felmonterad och då gäller inte garantin, säger Pär Henberg på Västsvenska Port.

Han tillägger att de seriösa företag som säljer garageportar i allmänhet är vana vid att montera. Deras hantverkare har de rätta verktygen och vet hur de ska felsöka om något går snett.

Hur lång tid tar det att byta en garageport?

– Den gamla garageporten tas ner och den nya sätts på plats inom loppet av en arbetsdag. Men då har garageföretaget gjort ett hembesök innan för att kolla om eventuella snickeriarbeten eller gjutningar behöver föreberedas innan porten monteras. Leveranstiden på en ny garageport varierar mellan en vecka och sex veckor, beroende på om den aktuella porten finns i lager.

Vilka kriterier måste uppfyllas för att en garageport ska vara godkänd?

– Det finns en godkänd Europanorm med beteckningen 13241-1, som garanterar gällande säkerhet på porten, avseende klämrisker och andra typer av säkerhetsrisker. Man kan be om ett intyg från företaget man köper ifrån om man vill. Men om man anlitar ett seriöst garageportföretag så behöver man egentligen inte bekymra sig om att portarna inte skulle vara godkända enligt EU-standarden.

Kan en ny garageport påverka husets värde?

– Ja, absolut. En garageport är stor och iögonfallande och att ha en ny och fräsch garageport lyfter husets utseende och därmed värdet. Det finns till och med husägare som monterar en ny garageport inför en husförsäljning, konstaterar Pär Henberg.

Fakta olika portar:

  • Takskjutportar är smidiga, lättöppnade konstruktioner, byggda av horisontella sektioner som rullas upp under taket med hjälp av skenor. mycket väl lämpade för automatisk öppning, med eller utan fjärrkontroll.
  • Vipportar bygger på en väl beprövad konstruktion med få rörliga delar. De är relativt enkla att montera och sköta. En nackdel med vipportar är dock att de stjäl utrymme både framför garaget och inuti. De begränsar även inkörningshöjden.
  • Slagportar är den traditionella typen av garageport, där ena dörren låses med spanjolett och den andra fungerar som gångdörr.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.