Lingonmousse med chokladdoppade fikon och saffranshonung

2024-11-23
Ingredienser
Lingonmousse
  • 3 dl lingon
  • 3,5 msk socker
  • 50 g philadelphia
  • 100 g kesella
  • 250 g vispgrädde, 40 %
  • 90 g strösocker
  • 3 gelatinblad
  • eventuellt en spritspåse
Saffranshonung
  • 2 msk flytande honung
  • 0,5 g (1 paket) saffran
Chokladdoppade fikon
  • 6 färska fikon
  • 100 g 70 % mörk choklad
  • 1 msk smör
Gör så här:
Lingonmousse
  1. Koka upp 3,5 msk socker och lingon. Mixa slät med en stavmixer. Lägg geletinbladen i kallt vatten.
  2. Vispa phiadelphia, kesella och strösocker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält under omrörning i lingonpurén.
  3. Blanda lingonpurén med ostblandingen. Vispa grädden lätt och blanda även ner den. Moussen kan kännas lös men kommer att bli fast i kylen.
  4. Vill du spritsa ut moussen på tallrikar eller i glas vid servering behåller du den i bunken och ställer den i kylen. Det går också bra att fylla glas direkt och ställa in i kylen i några timmar.
Saffranshonung
  1. Om du har saffran i trådar, krossa först saffranet med en sockerbit i en mortel till ett pulver.
  2. Blanda saffran och honung i en mugg och värm några sekunder i mikron så att honung­en blir mer rinnig.
Chokladdoppade fikon
  1. Riv eller hyvla cirka 0,5 dl av chokladen för garnering och ställ åt sidan.
  2. Grovhacka resterande choklad och smält tillsammans med smöret antingen över ett vattenbad eller i en mikrovågsugn.
  3. Rör om i chokladen tills den är blank och allt smör har smält.
  4. Skär fikonen i hälften och doppa i chokladen. Sätt fikonen på en tallrik och låt chokladen stelna.
Vid servering

Vill du spritsa ut moussen för du över den från bunken i en spritspåse och spritsar ut på tallrikar eller i glas. Garnera med de chokladdoppade fikonen, ringla över saffranshonungen och strö över riven choklad.

Foto i toppen: Anna Pettersson

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.