Nu skördar Tina frukterna

Maria Zaitzewsky Rundgren

I augusti fyller tv-kocken Tina Nordström 50 och nu är det äntligen dags att förverkliga drömmen om en egen gård. Att bara kunna sträcka ut handen och plocka egenodlade grönsaker och örter är livskvalitet på riktigt.

Kocken och programledaren Tina Nordström befinner sig exakt där hon vill vara i livet. Snart fyller hon 50 och känner sig till freds med det.

– Jag gillar att bli äldre. Man blir klokare med åren och jag känner inget behov av att bevisa mig själv längre. Vid 50 har du lagt ditt livspussel och du kan luta dig tillbaka och skörda frukterna av dina val. Jag känner ingen stress, jag har gjort det mesta av det jag vill göra. Men jag älskar fortfarande att jobba och drivs ständigt framåt, säger Tina glatt och berättar att hon gör i snitt sju program per år. Hon medverkar gärna i stora produktioner som ”Hela Sverige bakar” och ”Sveriges yngsta mästerkock”. Men njuter lika mycket av att ta det lugnt när den hektiska arbetsperioden är över. Frågan är dock hur lugn den här sommaren blir. Hon har nämligen köpt en gård utanför Helsingborg. Att gå från en vanlig villa till en gård med höns, häst och egen stor tomt är både en omställning och en utmaning, tycker Tina. Men en väldigt rolig sådan!

Tina trivs lika bra med att ta det lugnt som att medverka i stora produktioner. Foto: Peter Nilsson

– Gården är ett oskrivet blad. Jag gör inga femårsplaner utan tar det som det kommer, det får ta den tid det tar. Det behöver inte vara så himla välordnat och snyggt anser jag. Jag vill bara så ett frö och så får jag se om det blir något. Jag har ju ingen erfarenhet av att bo på en gård, detta är ett helt nytt kapitel i livet! Nej, Tina känner ingen prestige i att prestera på gården. Men visst ser hon fram emot att på sikt se grödor växa och kunna skörda sådant som man kan äta. Att stå där med en mogen grönsak i handen som har vuxit på den egna tomten är speciellt.

– Vi lever i ett quick-fixsamhälle och här tänker jag att det får vara tvärtom. Det får gärna gå i ett långsamt tempo … Hur mycket odlat det blir just i år återstår att se. I bästa fall kan Tina lägga grönsaker som vuxit i trädgården på sin grill. För henne smakar nämligen sommaren kolgrillat – även om hon erkänner att hon helst lagar mat inomhus.

– Min Barbera kan samsas med maten i köket både en torsdagskväll och till den lite festligare lördagsmiddagen, säger Tina om sitt nya vin"Tina Piemonte Barbera. Foto: Giertz vinimport

– Jag är ingen uteköksmänniska. Jag vill ha fläkt och rinnande vatten…det ska vara bekvämt! Men det är klart att jag grillar på sommaren, det hör till. Jag kör alltid vanlig kol, inte briketter, och struntar ofta i gallret, säger Tina och tillägger att man kan grilla i stort sett vad som helst. Bara fantasin sätter gränser.

– Man ska tänka få ingredienser till sommarmaten för att hålla det enkelt och rent. Man kan grilla exempelvis salladskål och servera till kyckling med citron och hasselnötter. Och det finns inga dumma kombinationer, det är bara att testa. Salladskål och ansjovis? Ja varför inte? Tina berättar att hon är väldigt förtjust i fröer; solrosfrön, hampa, pumpakärnor…

– Jag rostar dem i en torr stekpanna och strör över salladen. De ger konsistens och fett och är billigt och enkelt. Även om man inte är så mycket för odling så tycker jag att man ska testa att så egna örter. De är dyra att köpa i butik och enkla att odla. Kruspersilja, gräslök och dill till exempel. Tina tycker inte att man ska vara rädd att prova oväntade kombinationer där örterna får en ny roll. Som rabarber i ugn med hackad dill på.

– Dill har en gräsig smak som passar jättebra ihop med rabarber! Ett annat enkelt sommartips är att satsa på att göra en dressing som håller i en vecka i kylskåpet. Den kan man ha till allt. Veckan efter gör man en ny dressing, kanske med en annan smaksättning. På så vis får man någorlunda variation och använder upp det man har. Tina framstår som glad och sprudlande. Glädjen kommer inifrån men hon tar också hand om sin kropp genom att gå på gym och ta långpromenader i skogen med sina hundar. Hon är en utpräglad morgonmänniska som gärna vaknar med tuppen.

– Morgonen är min bästa tid. Jag stiger upp strax efter sex och går ut med hundarna. Jag är alltid i rörelse och kass på att sitta still. Har alltid nya projekt på gång och kommer nog aldrig att sluta jobba! Mitt jobb är en livsstil och jag är oerhört tacksam över hur bra jag har det. Att kunna ha den här flexibiliteten och slippa fasta arbetstider. Det känns fantastiskt!

Fakta:

Namn: Tina Nordström
Ålder: 49
Familj: Man och två barn
Bor: På en gård utanför Helsingborg
Aktuell: Kock och programledare

Foto toppbild: Peter Nilsson