”Vi har det bästa av två världar”

2024-03-28
Familjen Oldaeus – Linn, Jonas, döttrarna Julia och Josefine samt hunden Ella – bor i en 30-talsvilla i Enskede, bara 7 kilometer söder om Stockholms innerstad. De är på många sätt ganska genomsnittliga Enskedebor; en svensk kärnfamilj i yngre medelåldern med bra jobb och god ekonomi.

Men så kostar villorna här en bra slant också. Trots att de i allmänhet är ganska små ligger priset i dag på en 130 kvadratmeter stor villa på runt sju miljoner kronor – eller mer.

Men när Linn och Jonas 2008 köpte villan, som ligger i det idylliska hjärtat av Enskede trädgårdsvillastad, hade priserna ännu inte nått dagens nivåer. Huset var dessutom ett renoveringsobjekt. Men eftersom Jonas jobbar i byggbranschen vågade de slå till, trots att det mesta behövde fixas till.

Familjen Oldaeus

Familjen Oldaeus

– Vi har själva bytt tak, bytt ut fasaden mot trä, isolerat, byggt ut, tagit bort en vägg för att öppna upp i vardagsrummet, målat och lagt golv. Det enda jag inte har gjort själv är dräneringen, säger Jonas och berättar att renoveringen har fått ta den tid det tar.

Det är först nu som huset – som har en boyta på närmare 140 kvadrat fördelade på två sovrum, kök, hall och vardagsrum – är toppfräscht och färdigt med vita väggar, nya föns-ter och fina golv. Köket är helrenoverat och modernt liksom badrummen och bastun/relaxavdelningen i källarplanet.

Nu återstår bara källaren att i ordningställa. Rummet där nere ska så småningom bli ytterligare ett sovrum. På så vis kan flickorna få varsitt rum och Linn och Jonas kan sova i källaren.

Familjen stortrivs i Enskede. Linn är uppvuxen här och när de, i samband med att första barnet var på väg, behövde flytta från den för trånga lägenheten i Stureby föll valet på just det här villaområdet. Det kändes självklart och rätt.

– Vi kollade på andra områden också, längre bort. Men vi kände starkt att vi ville bo just här. Fördelarna är många. Det är lugnt, skyddat och idylliskt. Grönt och fint. Dessutom är det oslagbart nära till allt. Jag cyklar till jobbet inne i stan varje dag, året runt, vilket är härligt. Och så är det nära till butiker, skola, sporthallar, stall. Det är lyxigt att bo så avskilt och centralt på en och samma gång, säger Linn med ett leende.

De har svårt att se några nackdelar med boendet i den här stadsvillan. Möjligen att mixen av invånarna är lite väl homogen. Och att husen ligger ganska tätt och att man ibland har lite för nära till grannen. Särskilt som många bygger ut sina hus och på så vis minskar på avståndet ytterligare.

– Det gäller att ha tur med grannarna! konstaterar Linn och tillägger att det har de. Sämjan och stämningen i området är god.

Linn och Jonas har dessutom en bra tomt på 600 kvadrat; en stor och plan gräsmatta med fruktträd och plats för en studsmatta – och rätt långt till grannen bakom.

– Det bästa med att bo här är närheten till stan och lugnet. Vi har det bästa av två världar, säger Jonas.

Foto och text: Maria Zaitzewsky Rundgren

ANDRA ARTIKLAR