”Min svenska själ håller mig på jorden”

Maria Zaitzewsky Rundgren

För Maria Montazami är livet som bäst när hon får påta i trädgården hemma i Kalifornien, gå ut med hundarna och umgås med sin stora familj. USA är numera hennes hemland. Men fortfarande är det Sverige som hjärtat bankar mest för.

Sedan 2009 har den ståtliga och lite corny Maria Montazami varit känd för den svenska tevepubliken genom sin medverkan i TV3-serien ”Svenska Hollywoodfruar”. Hon gav tofsar eller ”tassels” som det heter på engelska, en helt ny innebörd. TV-serien öppnade också upp för många samarbeten i hemlandet och nyligen kom hon hem från en längre vistelse här då hon dels medverkade i några reklamfilmer och dels umgicks med sin 79-åriga mamma och sin syster.

–Det var så härligt att träffa mamma och syrran igen. Vi var på Österlen, träffade Karl-Fredrik på Eklaholm, åkte till Köpenhamn… vi gjorde allt det där roliga som jag inte har hunnit med tidigare, säger Maria på sitt lite släpiga, eftertänksamma sätt.

Hon berättar att mamma Anita är pigg och klarar sig själv, inga problem alls. De tre har alltid kul tillsammans och ser, enligt Maria, likadana ut. Så pass att folk reagerar. Maria hette Westphal i efternamn innan hon gifte sig med sin Kamran Montazami 1990. Hon växte upp i Västerås, men flyttade till USA för att jobba som au pair. När det inte fungerade tog hon jobb på en restaurang och det var där hon träffade sin blivande make. Men trots att hon i unga år kom att bosätta sig i Kalifornien har hon alltid känt sig väldigt svensk. Hon skrattar till.

Maria visar upp sin walk-in closet i Laguna Niguel, Kalifornien. Foto: Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

– Jag tänker svenskt, jag beter mig svenskt. Amerikaner är ofta öppna och pratsamma, men jag är mera tystlåten, vilket jag inte skäms för. Jag är stolt över att vara svensk och det är något som ses som en fördel där jag bor. Jag är lång och blond och sticker ut och när folk får höra att jag är svensk så tycker de att det är spännande! Hon tycker att det är lättare att bo i Kalifornien med sitt varma, behagliga klimat. Hon kan gå i flipflops året runt, kan sticka ner till havet på några minuter och stortrivs i familjens lyxvilla på 500 kvadratmeter i Laguna NIguel. Trädgården är stor med palmer och andra exotiska träd och plantor.

– Jag älskar att pyssla i min trädgård, framför allt med blommor. Jag vet inte riktigt vad de heter, men blommor i starka färger är underbara. Rosa, lila, vita… jag går runt och noppar blad lite här och där och bara njuter av hur bra jag har det. Numera tillbringar hon ganska mycket tid själv numera. Maken jobbar långa dagar och barnen är utflugna. Men Maria känner sig inte ensam. Hon har hundar att ta hand om och ibland är hon hundvakt åt en Husky som räddats från Mexiko. Då blir det långa, dagliga promenader i området eller ner till havet.

– Dessutom bor två av barnen bara några minuter bort och vi ses väldigt ofta, de kommer gärna över och hänger här. Med fyra barn och många vänner så klarar jag mig fint, det räcker för mig! Många föräldrar kan uppleva viss ångest när barnen flyttar ut, det så kallade ”empty nest syndrome”. Men Maria tycker att det känns ganska skönt att ha huset för sig själv. Det underlättar förstås att barnen bor nära och att de har en sådan nära och fin kontakt, både sinsemellan och med sin mor.

I Marias vackra trädgård är det fullt av blommor i starka färger. "Jag går runt och noppar blad lite här och där och bara njuter...". Foto: Privat

– Häromdagen lagade jag köttbullar och då kom hela gänget över, berättar Maria glatt. Hennes största lycka och stolthet i livet är utan tvekan barnen och hon är tacksam över att hon var en hemma-mamma när de var små. Det gjorde att de växte upp till trygga, harmoniska individer.

– Lycka för mig är när alla barn är glada och friska och livet rullar på. I det enkla livet, där finns lyckan, konstaterar hon med ett leende. I USA är det vanligt att mödrar stannar hemma med sina barn. Men det bygger förstås på att maken jobbar och kan försörja familjen. Det har Kamran gjort med råge. Men nu tycker Maria att det kan räcka.

– Kamran borde jobba mindre! Vi har alldeles för få tillfällen att umgås hela familjen. Häromdagen var vi ute i vår båt, grillade hamburgare och hade det mysigt. Jag vill ha mer av sådant! Jag drömmer om att vi ska resa mer i framtiden. Jag har nästan bara varit i Kalifornien och Sverige, Jag skulle vilja utforska mer av USA. En road-trip i Florida till exempel. Eller en week-end i New York. Maria är född 1965 och fyller om några år 60. En overklig siffra tycker hon. I det område där hon bor gör många äldre kvinnor stora ingrepp och använder mycket botox för att se fortsatt unga och vackra ut.

– Hollywood är kanske den plats på jorden där man absolut inte får åldras som kvinna! Maria tystnar och funderar.

– Vet du. Jag tycker att svenska kvinnor är de vackraste som finns. Så naturliga, mjuka, fina och perfekt solbrända på sommaren. Därför är det bra för mig att åka hem mellan varven och få en dos av Sverige. Det håller mig på jorden. Jag har inte använt botox på länge och tycker faktiskt att jag är snyggare nu!

Fakta:

Namn: Maria Montazami
Ålder: 57
Familj: Fyra vuxna barn och maken Kamran
Bor: I ett hus i Laguna Niguel i Orange County, Kalifornien
Gör: Skådespelare och TV-personlighet

Foto toppbild: Viaplay