Båtarna är Mickes terapi

Maria Zaitzewsky Rundgren

Som ung bodde Micke Leijnegard på en husbåt och efter det har kärleken till båtar varit konstant. Nu är han aktuell i SVT-serien ”Mickes båt” där vi får följa programledaren när han på två månader gör träbåten Moster Jann sjöduglig.

Första gången som journalisten och programledaren Micke Leijnegard kom i kontakt med båtar var när en äldre kollega beslutade sig för att köpa en husbåt. Micke, som då var i 25-årsåldern, tyckte att det lät spännande och valde att göra detsamma. Tillsammans körde kollegorna upp sina husbåtar till Umeå – och på den vägen är det.
— Jag kunde ingenting om båtar eller teknik och var inte ett dugg händig. Men på något sätt var jag tvungen att få min kanalbåt i drägligt skick. Så jag tvingades lära mig genom att prova mig fram. Det gick väl sådär. Jag hade inga pengar, det var inte särskilt romantiskt, men jag bodde på båten i sex år, berättar Micke.

I programmet "Mickes båt" får Micke två månader på sig att få en gammal träbåt sjöduglig. Foto: SVT.

Efter att ha ledsnat på att bo på en husbåt försökte han sälja den, men det gick vägen först när han lyckades fixa en båtplats i Stockholm till köparen.
I dag har han ett mera avslappnat förhållande till båtar och båtliv. Han älskar att fixa och dona med sin träbåt som ligger vid Heleneborgs båtklubb. Nyligen hemkommen från Spanien, där ”Mästarnas mästare” spelades in, är han i stort behov av återhämtning.
— Att pyssla med båten är terapi för mig. Jag blir lugn i själen och mår bra. Vi är ett roligt gäng på båtklubben som hjälper och stöttar varandra vid behov.

Att leva båtliv kan knappast klassas som fysiskt jobbigt. Dock kräver det en viss styrka. För Micke, som fyller 60 nästa år, är åldern inget han hakar upp sig på och han känner sig inte gammal. Men visst märker han att kroppen inte orkar på samma sätt som förr.
— Därför försöker jag hålla kroppen i trim. Det är nu man ska träna upp och stärka musklerna för att hålla bättre när man blir gammal, konstaterar han.
Kroppen må ha peakat för ett bra tag sedan. Men mentalt känner han sig mera på topp än någonsin.
— Jag vill tro att jag blir klokare för varje år och försöker lära mig att ha distans till saker. Fokusera på sådant som ger mig energi och släppa det som suger energi. Jag anser att livet är för kort för att gå runt och vara negativ och bitter. Den dag mitt liv är över vill jag bli ihågkommen som en ljus och glad person!

– Att pyssla med båten är terapi för mig, säger Micke Leijnegard. Foto: SVT.

Micke menar att han har mycket att vara tacksam över. Han har och har haft ett bra liv. Barndomen var förvisso tuff, men han tränar på att blicka framåt hellre än bakåt, och har lyckats komma vidare utan bitterhet.
— Det är aldrig för sent att få en bra barndom. Vi har alla ärr, men de behöver inte bli vår identitet. Jag skulle nog säga att meningen med livet är att lära sig att bearbeta och sedan använda det…
Några högtflygande planer för framtiden har han inte. Kanske beror det på att han är mitt upp i livet här och nu med två ganska unga barn på 10 och 14 år.
— Mitt mål i livet är att vara en bra pappa till mina barn. Hjälpa dem att bli självständiga och göra mig själv överflödig, så småningom. Många vuxna var så egocentriska när jag var barn, de tänkte mest på vad vi barn skulle tycka om dem, istället för tvärtom, säger Micke och lägger till att barnen på sätt och vis håller honom ung i kropp och sinne.
— Jag försöker vara en ödmjuk förälder. Gör jag fel så medger jag det och så pratar vi om det. Att hålla dialogen levande med mina barn känns jätteviktigt.

– Att pyssla med båten är terapi för mig, säger Micke Leijnegard. Foto: SVT.

Lyckan i livet tycker han tveklöst är familjen. Inte för att han nödvändigtvis är en kärnfamiljsivrare – det finns andra familjekonstellationer och band som fungerar precis lika bra. Men att vara en del av flocken och finnas i ett sammanhang, det är väl det som är att vara människa, funderar han.
Micke är nöjd där han är just nu. Men inte förnöjd. Han har många spännande projekt framför sig och drömmer om att en dag skriva en best-seller.

Fakta:

Namn: Micke Leijnegard
Ålder: 59
Familj: fru och två barn
Bor: i Stockholm
Gör: journalist och programledare. Aktuell med ”Mickes båt” samt ”Mästarnas mästare” som kommer att visas våren 2024.

Foto toppbild: Janne Danielsson/SVT