”Vi bygger en swimmingpool!”

2024-04-19
Anna-Karin Sohlberg har ett idylliskt sommartorp utanför Norrtälje. Hennes numera vuxna barnbarn älskar att vara där. Det var bara en sak som fattades – närhet till vatten. Men inte längre, inom några månader inleds tredje badsäsongen med swimmingpool på tomten.

– Det är ett alldeles underbart ställe intill skogen. Här finns allt man kan önska sig och nu sedan vi skaffade poolen så har det gamla torpet fått en förunderlig dragningskraft, säger Anna-Karin Sohlberg och skrattar.
Hon berättar att hon egentligen inte hade funderat på att anlägga en pool. Idén bara dök upp. Det var hösten 2015. Efter samråd med sin två döttrar bestämde hon sig. ”Vi gör det, vi bygger en swimmingpool”. Fram på vårkanten 2016 drog arbetet igång.
Det var ett helt igenom kvinnligt projekt, berättar Anna-Karin, med henne själv som projektledare och finansiär. Hennes döttrar ansvarade för teknik och design.

Hela processen var väldigt smidig med ett stort engagemang från alla inblandade

En kvinnlig trädgårdsarkitekt anlitades att skapa en helhet med poolen som centrum. Det stora trädäcket som nu omger bassängen har blivit en trivsam och skön samlingspunkt för familj och vänner, även när man kanske inte badar. Här finns också en pergola med olika växter och en intilliggande gammal berså. Allt kompletterat med läcker belysning.
– Trädgårdsarkitekten gjorde ett jättefint jobb. För att inte tala om Sandra hos poolföretaget. Hon var makalöst bra, så kunnig och pålitlig, poängterar Anna–Karin.

Foto: privat

Foto: privat

Det normala rådet brukar vara: kolla runt, jämför kvalitet, priser, service och garanti. Det gjorde inte Anna-Karin, ändå är hon mer än nöjd med resultatet. Hon fastnade helt enkelt för första bästa, och slog till. Det blev en klassisk pool 4×8 meter.
– Jag kände direkt att jag kunde lita på dem. Samma sak med den lokala byggaren som stod för grävarbetet. Han i sin tur kände snickaren och elkillen. Alla var rejäla människor, som det ofta är ute på landet. Hela processen var väldigt smidig med ett stort engagemang från alla inblandade, säger Anna–Karin.

Grävarbetet påbörjades i april. Det krävdes dessutom en del sprängning av berg, vilket bidrog till att budgeten sprack och det ganska rejält. Men som Anna-Karin säger:
– Det är ju ingenting man kan förutse. Det kostade betydligt mer än jag hade räknat med. Men slutresultatet är ju helt fantastiskt. Och det ju det som räknas. Jag är så glad och tacksam för det tillskott av liv och lust som poolen har tillfört vårt gamla kära torpställe.

Målet var att få allt klart till Anna-Karins födelsedag 15 juni. Och så blev det. Dagen innan var allt på plats. Däremot blev det inget födelsedagsbadande.
– Det spöregnade men sedan dess har det blivit desto mer liv i poolen. Det är ingen tvekan om att den är ett alldeles utmärkt lockbete, speciellt för mina barnbarn. Det är nu ett helt annat liv än med bara en gräsmatta. Vi har haft torpet sedan 1998. Nu kan man tala om ett paradigmskifte, säger Anna-Karin och ger ett exempel på vad hon menar.

I somras hade två av hennes barnbarn bjudit in ett 30-tal kompisar till ett stort och härligt midsommarfirande. Huvudbyggnaden och några småstugor på tomten gjorde att alla hade sovplats. Utan poolen hade det troligen inte hänt.
– Det känns jättekul för en gammal mormor, säger Anna-Karin och skrattar. Utan poolen hade vi nog sålt det här stället inom några år. Nu blir det istället en plats som knyter oss samman som familj med ett flow i generationer framöver.


Hitta rätt pool
Finns för alla villatomter och plånböcker

Plaskpool – utan uppvärmning. Barnfamiljens första pool. Pris: några tusenlappar.
Större ovanjordspool – är av betydligt bättre kvalitet, dessutom mer utrustad. Pris: cirka 15 000 kronor och uppåt.
Markpool – det vill säga nedgrävda pooler, som blir en permanent och naturlig del av trädgården. Har en livslängd på minst 20-30 år.
Här finns flera olika varianter, modeller och former av prefabricerade ”gör-det-själv-pooler”. Finns även att köpa ”nyckelfärdiga”. Den vanligaste storleken är 4×8 meter. Pris: cirka 120 000 kronor i material. Ett tips, fråga efter noggrann förteckning av vad ”paketet” innehåller, så att du kan jämföra offerter.
Betongpool – har till skillnad mot prefabricerade pooler en vattentät stomme.
Pris: från en halv miljon kronor och uppåt.


 Foto i toppen: privat

ANDRA ARTIKLAR