Så maxar du köksrenoveringen

2024-05-28

För stjärnkrögaren och kocken Tareq Taylor råder det ingen tvekan. Han tycker att de snyggaste köken är restaurangkök med sina blanka arbetsytor av rostfritt stål, stora spisar och ugnar och rejäla, härdiga golvytor; ett paradis för den som älskar att laga mat.

Tareq Taylor, stjärnkrögare och kock

För stjärnkrögaren och kocken Tareq Taylor råder det ingen tvekan. Han tycker att de snyggaste köken är restaurangkök med sina blanka arbetsytor av rostfritt stål, stora spisar och ugnar och rejäla, härdiga golvytor; ett paradis för den som älskar att laga mat.

― Ett bra kök är ett superpraktiskt kök där man kan jobba effektivt utan att möta motstånd. Man ska inte behöva plocka bort inredning eller prylar för att kunna laga mat. Därför är stora arbetsytor bland det mest grundläggande att tänka på när man bygger ett kök, säger Tareq.

Han tycker att man, innan man påbörjar ett köksbygge, ska fundera på vilken funktion köket ska ha. De flesta privatpersoner vill ha en köksmiljö där man inte bara lagar mat, utan också kan umgås, äta, göra läxor eller bara hänga. Därför kan en köksö vara trevlig och praktisk.

― Ergonomi är a och o, vilket innebär att det exempelvis inte är för långt avstånd mellan vask och diskmaskin. Stora arbetsytor och okänsligt underlag är viktigt. Man ska kunna ställa en het gryta på bänken utan att den skadas och skåpen får inte vara svåråtkomliga eller sitta för högt upp, så att man måste använda en pall, säger Tareq.

Idag är det populärt med bänkskivor i tåliga material som klarar värme och hårdhänt behandling, som komposit och sten. Tareq menar att med rätt hantering av arbetsytorna håller de länge. Hans tips är att skippa tvål och såpa, det sliter på ytan, och bara använda varmt vatten och en trasa.

Även massivt trä fungerar på arbetsytor, eftersom man kan slipa ner det och få bort fula märken. Men Tareq vill slå ett slag för rostfria ytor som han tycker är praktiskt och blir snyggare med tiden.

― Men det är då viktigt att limma plåten, som inte får vara för tunn, på en stabil skiva, säger han. Spisen är förstås också jätteviktig i köket och måste klara både fett och värme.


Tareqs 3 bästa kökstips

  1. Tänk på ergonomin. Man ska slippa motstånd i ett bra kök, rörelserna ska flyta friktionsfritt när man arbetar.
  2. Bygg in stora arbetsytor och bra förvaring.
  3. Satsa på rostfritt – det är praktiskt och snyggt.

Tareqs 5 bästa köksredskap

  1. Ett par bra knivar
  2. En rejäl skärbräda
  3. Ett par bra kastruller
  4. En gratängform
  5. En bra stekpanna

Satsa på bra redskap

Många har lådorna fulla av diverse mer eller mindre nödvändiga köksredskap av varierande kvalitet. Men man blir inte en bättre kock bara för att man har många prylar i skåp och lådor.

När det gäller köksredskap handlar det om att satsa på några få, men bra, redskap för att få till det i köket. Tareq Taylor tycker att med ett par bra knivar av hög kvalitet och en skärbräda kommer man långt.

― Jag tycker att man ska investera i några schyssta verktyg och välja bort en uppsjö av redskap som bara ligger och skräpar. Hellre två bra stålknivar än femton billiga.

Utöver knivar behöver man två högkvalitativa kastruller med lock och en eldfast form att gratinera i. En bra stekpanna hör också till det viktigaste man behöver. Bra betyder en stekpanna med någon sorts beläggning eller en gjutjärnspanna som klättrar upp i 1000-kronorsklassen. Då har man en panna som håller år efter år och som aldrig sviker eller går sönder.


Foto i toppen: Ballingslöv

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.