Åtgärderna som lönar sig

Susanna Lans

Publicerad: 2024-06-18

Tara Marf, energirådgivare på Energimyndigheten. Foto: Energimyndigheten.

Ökade priser, klimathot och instabil elmarknad gör att mer än varannan villaägare planerar att göra någon form av uppdatering kring uppvärmning och energianvändning inom de kommande åren.

Att spara energi har under de senaste åren blivit en högst aktuell fråga för Sveriges villaägare.
Att göra energismarta investeringar minskar inte bara elförbrukningen, det kan i många fall även ge ett bättre inomhusklimat som förbättrad luftkvalitet samtidigt som du gör en insats för miljö och klimat.
Men hur går man smartast till väga? Vad är mest effektivt och hur vet jag var jag ska börja?
Det finns bra hjälp att få. Energi- och klimatrådgivningen finns i alla Sveriges kommuner och ger individuell rådgivning.
– Mitt råd att först effektivisera sin energiförbrukning, försök se om det går att minska husets behov av uppvärmning genom att isolera, byta fönster och se över ventilationen. På så sätt kan du kanske spara pengar genom att välja en mindre och billigare värmekälla, säger Tara Marf, energirådgivare på Energimyndigheten.

Börja med era vanor, sänk värmen inomhus, duscha kortare tid, släck lampor, fyll hela tvättmaskinen, sänk värmen med någon grad och använd Eco-programmet i diskmaskinen. Köp energieffektiva lampor, vitvaror och hemelektronik.
Håll koll på elräkningen: Hos de allra flesta leverantörer kan du se din förbrukning på ”mina sidor”. Du kan också ta hjälp av din energideklaration som du kan hämta på boverket.se.
– Många som hör av sig till oss har ganska bra uppfattning av vad som behövs göras, men en hel del vet inte alls var man ska börja. Vi hjälper till att hitta effektiviseringar, vi tipsar om vart man kan vända sig, men ger inga kontakter till enskilda hantverkare och företag. Vi är helt opartiska och ger bara råd. Vi hjälper också ofta till att specificera vad man vill ha när man ska ta in offerter, och vi hjälper ibland till att kolla offerterna som villaägare har fått in, förklarar Tara Marf och fortsätter:
– I juli 2023 kom det nya effektiviseringsstödet, med bidrag att söka för att energieffektivisera småhus och som söks hos Boverket, och där kan vi också ge råd om vad man kan använda det till. Det kan ibland vara lite knepigt att förstå reglerna för detta.
När du sett över din elkonsumtion och husets förutsättningar att behålla värmen och därmed förbruka mindre energi är det dags att, eventuellt, installera nytt eller kompletterande uppvärmningsalternativ.
– Har du direktverkande el i dag är rådet att byta, antingen till vattenburen värme eller att komplettera med en luft luft-värmepump, säger Tara Marf.

Man kan också satsa på solpaneler eller borra för bergvärme, vad som är bäst beror på var i Sverige man bor, hur huset ligger och vad man har för sorts tak till exempel.
Att byta direktverkande el till vattenburen uppvärmning är en ganska dyr och krävande insats. En luft/luft värmepump, som kombinerar luftvärme med elförbrukning är ett billigare alternativ och fungerar bäst i mellersta och södra Sverige. En sådan lösning betalar sig efter ganska kort tid, nackdelen är att den fortfarande, delvis, är elbaserad.
Solpaneler har blivit populärt de senaste åren och har du ett hus som är lämpat för det så är det en bra investering. Solpaneler är lönsamt i längden, dock är installationen en stor engångskostnad.
Bergvärme är också ett bra alternativ om din tomt har lämplig berggrund. En bergvärmepump har en lång livslängd, men kostar en hel del att installera.
Tipset är att komplettera med en miljöklassad kamin för ved eller pellets. Kolla med kommunen vilka eldningsregler gäller.

Så mycket kan du spara

Detta är exempel på uppskattad energibesparing i ett äldre 1,5-planshus med ett energibehov av värme och varmvatten på 20 000 kWh/år.

Besparing/per år

  • Tilläggsisolering av ytterväggar 13 %
  • Tilläggsisolering av vind 10 %
  • Byte till fönster med lägre U-värde 14 %
  • Byte från mekanisk frånluft till mekanisk från- och tilluft med värmeväxling (FTX)16 %
  • Byte till effektiva kranar 8 %
  • Installation av styr- och reglersystem för värme 5–20 %
    (besparingen är större vid vattenburen värme och lägre vid direktverkande el)
  • Byte av termostater på elementen 4 %

Observera att detta är beräknat på besparingar via enstaka åtgärder. Gör du flera samtidigt blir inte besparingen automatisk summan av procenten. Det går alltså inte att rakt av summera ihop besparingen av flera åtgärder.

Foto toppbild: Adobe stock.