Ge odlingen tid och kärlek

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Många blommor och grönsaker hinner inte utvecklas hela vägen under vår relativt korta sommar och kräver därför förodling, kronärtskocka till exempel. Foto: Weibulls med vänner.

Under vårens bleka sol börjar det bli dags att fundera på den kommande odlingssäsongen. Men det gäller att inte börja för tidigt.

– Läs noga på fröpåsen hur lång tid det tar från frö till färdig växt. Har man inte koll på det är det dömt att misslyckas. Exempelvis tomater tar åtta veckor, så man behöver planera efter det. Om den sista frostnatten kommer i slutet av juni kan man räkna bakåt åtta veckor från det datumet, säger trädgårdsdesignern Linnéa Dickson.
Grönsaker som kan börja förodlas tidigt är till exempel kronärtskocka, chili och purjolök – de har en långsam tillväxt. Då gäller det att skapa en gynnsam miljö inomhus där de kan börja gro. Bäst är en temperatur på ungefär 15 grader när grödorna har börjat komma upp. När det inte längre finns risk för frost är det dags att plantera om utomhus. Det går att sätta ut tidigare, men då behöver man skydda plantorna med en fiberduk eller i ett växthus.
– Man kan enkelt skapa ett provisoriskt växthus med hjälp av pallkragar och ett gammalt fönster eller en glasskiva som man placerar ovanpå som skydd, säger Linnéa Dickson.
Vad gäller trädbeskärning är inte våren den bästa tiden – med några få undantag. En bra tumregel för när man beskär träd är JAS. Juli, augusti, september. Det är klokt att beskära när trädet är ungt, då har man bäst förutsättningar att få den form man vill ha.
– Om man sågar av grenar på våren börjar till exempel äppelträdet att skjuta skott för att bilda nya grenar, vilket kanske inte är vad man önskar, säger Linnéa Dickson.

Körsbärs- och plommonträd ska absolut inte beskäras på våren. Det kan börja ”blöda” vilket i värsta fall kan leda till att trädet dör. De avskurna grenarna blir som ett öppet sår där bakterier kan få fäste. Om man är osäker är det bättre att anlita en arborist som gör jobbet. Kom ihåg att se till att den du anlitar har ett utbildningsbevis och/eller en arborist-certifiering.
– Men om du vill beskära själv så råder jag att inte stressa trädet. Kapa en tredjedel av de grenar du vill ta bort varje år under tre år, så hinner trädet med. En tumregel är att det är okej att såga av grenar som inte är tjockare än en underarm. Kraftigare grenar innebär ett stort ingrepp och då måste beskärningen utföras korrekt för att inte skada trädet.

Utelivet kan börja tidigt

På vårkanten kan det vara smart att se över trädgården och marken kring huset, inför den varma säsongen. Kanske är det läge för stenläggning. Enklare stenläggning, exempelvis trampstenar i trädgården är relativt enkelt att göra själv. Vid större arbeten, exempelvis om det ska fungera att parkera på den stenlagda ytan, kan det vara klokt att låta en expert utföra arbetet. Underarbetet är nämligen mycket viktigt.
– Man behöver fundera på vad man ska för material ha under. Makadam? Sättsand? Bland det viktigaste att tänka på vid stenläggning är avrinningen, att regn och vatten effektivt rinner bort från huset. Vi kommer att drabbas av mer nederbörd i framtiden. Vart ska allt detta vatten ta vägen? Kanske är grus den bästa lösningen?

Poolen kan också behöva ses över inför sommarens bad. Linnéa Dickson tipsar om att städa poolen ordentligt när man stänger ner för säsongen. På så vis blir det mindre att göra när poolen ska användas igen. Om linerduken närmar sig 10 år är den dags att byta ut. Med en ny linerduk gör poolen ett fräschare och lyxigare intryck. Man kan vid samma tillfälle passa på att också byta bottenplattan. Om plastdetaljer börjar se slitna ut kan dessa bytas ut mot metall, som håller längre. Ny LED-belysning kan göra underverk för en sliten pool, liksom en ny trappa eller kanske jet-strålar.

Gröna trender

  1. Återbruk – man sparar både miljö och pengar genom att ta vad har och omvandla det till något användbart. Man kan exempelvis återanvända plastkrukor eller rädda ett gammalt hönshus. Materialet kan användas till odlingslådor eller kompostbehållare.
  2. Odla ätbart – genom att odla egna grönsaker vet du vad du får i dig. Nyttigare, närodlat och obesprutat.
  3. Odla snittblommor – en härlig trend som ger stort utrymme för kreativitet. Med egna snittblommor slipper man köpa eventuellt besprutade blommor som transporterats långt och kanske inte odlats under schyssta förhållanden.

Foto toppbild: Pernilla Bergdahl.