Solcellsbatterier alltid lönsamt

Gabriella Ajax

Publicerad: 2024-04-27

Utvecklingen inom solenergi fortsätter framåt med flera spännande nyheter och trots några politiska bakslag ser solåret 2024 ljust ut.
– Vi förväntar oss fortfarande att året som kommer blir bättre än 2022, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Anna Werner,
vd på Svensk Solenergi. Foto: Jann Lipka.

Förra året ökade solcellsinstallationerna i en nästan explosionsartad takt. Prognosen för året som kommer visar därför inte helt oväntat en tillbakagång, men fortfarande väntas siffrorna hamna på det näst högsta hittills. Solcellerna fortsätter också stadigt att bli mer effektiva och har ökat med flera procentenheter de senaste åren.
Något det pratas särskilt mycket om just nu är teknikutvecklingen för smart styrning av batterier som är på frammarsch. Det går att styra batterier på väldigt smarta sätt för att skapa flera intäktskällor samtidigt. Men Skatteverkets ändrade hållning kring hur ett batteri får användas för att få grönt bidrag har gjort att försäljningen av batterier bromsat in.
– Det nya är att Skatteverket gjort ett ställningstagande som innebär att man bara får grönt avdrag för batteri om det enbart används till att öka egenanvändning av solel. Det tycker vi är en märklig tolkning och följer inte avsikten med lagstiftningen – att främja den gröna omställningen och stärka villaägarnas motståndskraft mot höga elpriser. Här behöver politikerna skapa tydlighet, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.
– Det kan jämföras med att man skulle få en rabatt på en smartphone om man lovar att inte surfa eller skicka meddelanden, utan endast använda den till att ringa med. Det är väldigt ineffektivt och vi jobbar därför för att användandet av batterier ska släppas fritt och att man istället ska sänka det gröna avdraget från 50 procent till 20 procent, och vi får bra gensvar från politikerna, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk Solenergi.

Är det då fortfarande lönsamt att investera i batterier? Det korta svaret är ja. Oskar berättar att det finns två val man kan göra som båda kan vara en lönsam investering på sikt:
– Antingen skaffar man ett batteri utan att söka grönt avdrag, då kan man använda sitt batteri fritt och kan det kan då redan från start ge goda intäkter.
– Eller så skaffar man ett batteri som man endast använder enligt Skatteverkets nya regler och därmed kan erhålla 50 procents grönt avdrag för. Då blir investeringskostnaden lägre och intäkterna för batterierna mindre, men långt ifrån obefintliga. På sikt kommer förhoppningsvis användandet av batterierna släppas fritt och då finns det goda förhoppningar om större intäkter under batteriets livslängd som troligen kan vara 10–20 år.
Att många batterier kommer ut på marknaden och används på rätt sätt är också en viktig del av energiomställningen poängterar Anna:
– Klimatomställningen kräver ett flexibelt elsystem, det får man med fler batterier. Batterier och solceller går hand i hand in i framtiden.

När det gäller själva solcellsinstallationer understryker Anna vikten av att välja leverantör och produkter med omsorg.
– Vi vill ju ha mer solkraft i Sverige, men om det installeras dåliga anläggningar så kommer folk inte att vilja ha det. Därför är vi väldigt måna om att man ska välja kvalitet framför billiga alternativ.
För den som vill ha tips och praktiska råd finns mycket information på Svensk Solenergis sajt. Där finns också länkar till Energimyndighetens solelsportal och solcellsguide med all information man behöver, från idé till färdig anläggning.

Grönt avdrag batterier jan-sept 2023

Under årets första tre kvartal gjordes skatteavdrag på 758 miljoner kronor i hela landet, 68 % mer än under hela 2022 (453 miljoner kronor), visar statistik från Skatteverket som Svensk Solenergi har sammanställt. Södermanland ligger i topp bland länen med 131 kronor per invånare, medan Norrbotten ligger i botten med 7 kronor per invånare. Genomsnittet i landet är 72 kronor i avdrag per invånare.

Källa: Svensk Solenergi

Illustration toppbild: Suzanna Vilkovska/PRAB.