Husnytt

Redaktion

Publicerad: 2024-04-27

Bostadsmarknaden upp i februari

De senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik visar att antalet sålda bostäder fortsätter öka jämfört med förra året. I februari såldes 12.500 bostäder vilket är +10 procent fler än förra året. Av dessa var 8.800 bostadsrätter (+8 procent) och 3.700 villor (+14 procent).
– Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet kommenterar siffrorna till Svensk Mäklarstatistik:
Att fler affärer går till avslut är ett lovande tecken på att marknaden börjar vakna till liv efter en lång vinterdvala. Om trenden håller i sig återstår att se, men antalet affärer under januari och februari var ungefär lika många som samma period 2019.


Nytt EU-direktiv för energigemenskap

En spännande nyhet inom solenergi är EU-direktivet som säger att alla medlemsstater ska införa energigemenskaper. Regeringen har därför bett Energimyndigheten att undersöka hur det skulle kunna implementeras i Sverige.
– Exakt vad energigemenskap betyder, det får varje land definiera själv. Det skulle kunna vara att man får dela el med sina grannar på något sätt. Vi vill också att direktivet ska leda till att bra incitament skapas för att använda el samtidigt som den produceras lokalt, det ska vara gynnsamt att använda lokalproducerad el, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.


Dålig luft ökar sjukdom

Ny forskning visar att fler sjukskriver sig när skadliga partiklar ökar i luften. I Stockholm kan fyra procent av korttidsfrånvaron kopplas till luftföroreningar, visar en studie. Luftföroreningar kan förväntas påverka sjukfrånvaro på flera sätt. Det är till exempel känt från an  dra studier att partiklar i luften kan trycka ned immunsystemet och därför  öka risken för virusorsakade luftvägssjukdomar som influensa samt förvärra symtomen.
Senare tids forskning tyder att även måttligt förhöjda koldioxidnivåer kan påverka oss människor. Koldioxiden kan framförallt misstänkas ha effekter på hjärnans sätt att fungera. Den försämrar möjliheterna att lösa komplicerade tankeuppgifter,orsakar sömnighet och dålig sömnkvalitet. Läs mer på forskning.se och energi-miljo.se


Köttkonsumtionen minskar igen

Efter två år av ökningar minskade totalkonsumtionen av kött per capita med 1,7 procent 2023. Jordbruksverket bedömer att höga matpriser är den huvudsakliga förklaringen till att köttkonsumtionen minskade under 2023 – inte att vegotrenden fått ett nytt uppsving. En annan utveckling som påverkar efterfrågan på bland annat kött är minskat matsvinn. En orsak är att maten blivit dyrare vilket gör oss extra måna om att inte låta något förfaras.


Pumpar för grön omställning

Det har varit ett spännande år för den svenska kyl- och värmepumpsbranschen med pågående revideringar av EU-direktiv och förordningar inom miljö- och energiområdet, som när de träder i kraft kommer att påverka Sverige och Europa och driva på en snabb omställning mot mer klimatvänlig uppvärmning.
Hållbarhetsrapportering är något man kommer få höra mycket om under 2024, något som kommer att ge klimatet en skjuts i rätt riktning när företagen tvingas hållbarhetsrapportera.
– Genom kloka val kan företagen minska upplåningskostnader och utnyttja de bättre villkor som bankerna erbjuder med gröna lån. Det kommer att öppnas intressanta affärsmöjligheter för branschen säger Mattias Järvinen, branschutvecklare på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.