Inte bara skydd för solen

2024-06-15

Är solens strålar irriterande? Skapar den ökade temperaturen obehag? Då är det skönt att kunna dra igen ett solskydd över fönsterna. Idag är valmöjligheterna stora. Förutom att skydda möbler och inredning mot en lågt stående sol kan även energiförbrukningen minska. Här kommer alternativen för invändiga solskydd!

Persienn – en klassiker

Tack vare sin enkelhet och flexibilitet är persienner som du hänger mellan glasen eller frihängande på insidan, ett av de vanligaste solskydden. Insynen och utsikten regleras effektivt efter dina behov samtidigt som du undviker solens varma strålar. De flesta persienner kan numera fås med manuell eller elektrisk manövrering.

Rullgardin – en enkel lösning

Utbudet är nästan obegränsat av färger, mönster, strukturer och transparenser. De är också enkla att få på plats – skruvdragare, måttstock och vattenpass är allt du behöver.

Plissé- och dubbelcellsgardin – stilfullt och smart

Plissén är enkelveckad medan dubbelcellsgardinen har dubbla veck och därmed en större värmeisolerande förmåga. Båda kan användas frihängande på insidan av fönstret eller monteras mellan glasen. De tar liten plats och är nästan osynliga när du inte använder dem. De är effektiva när du vill skydda dig mot sol, värme, insyn, ljus och blekning – men även mot kallras. Kan fås med elektrisk manövrering med automatik.

Lamellgardin – Funktionellt och snyggt

Du styr själv hur ljuset strilar in mellan lamellerna och vidare in i rummet. Lamellgardiner passar bra i höga fönsterpartier och i fönster med sned över- eller underkant. Kan monteras på vägg- eller i tak och även fås med motordrift.

Checklista

  • Funktion. Skydda dig och möbler från solljus? Hålla temperaturen nere i rummet? Skydda mot insyn?
  • Design. Ska solskyddet sticka ut eller smälta in i miljön?
  • Säkerhet. Vilka eventuella säkerhetslösningar kan du komma att behöva för barn?
  • Experthjälp. Ta hjälp av en leverantör för att veta vilken gardin som passar dina behov och önskemål bäst.

Tänk på!

  • Anlita en fackman med rätt kompetens. På branschorganisationen Svenska solskyddsförbundets hemsida finns alla organisationens medlemmar listade: solskydd.eu

Foto: Luxaflex, Sandatex, Hestra

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.