Undvik obehagliga överraskningar

Susanna Lans

Publicerad: 2024-07-16

Snart är det äntligen dags att återvända till sommarboendet efter vintern. Tyvärr kan det ibland innebära otrevliga överraskningar om huset stått tomt. Men det finns en hel del du kan göra för att minimera risken.

När det är dags att sätta på vattnet i ditt fritidshus gäller det att vara vaksam på eventuellt läckage.
– Slå på vattnet försiktigt och titta till alla synliga kopplingar och vattenledningar. Gå igenom hela huset från golv till tak. Och lyssna! Hör du ett susande ljud så kan det vara ett tecken på att vattnet läcker ut någonstans, och då är det viktigt att åtgärda det direkt, förklarar Filip Juhlin, kvalitetsansvarig bygg- och egendomsskador på LF Uppsala.
För att undvika sönderfrusna vattenledningar är det bästa sättet att stänga av huvudkranen och se till att rör och vattenberedare är tömda innan ni stänger för vintern.
Kontrollera alla fönster och dörrar när du återvänder på våren. Även om du inte har haft påhälsning av inbrottstjuvar så kan det ha varit någon som försökt ta sig in och som har skadat till exempel ett fönster eller lås. Passa på att ta en titt i uthus och förråd.
– Ha som regel att alltid byta till nya batterier i dina brandvarnare när du öppnar upp ditt fritidshus efter en tids vila. Då vet du att de alltid fungerar, risken finns ju att de har stått och varnat för lågt batteri hela vintern och är urladdade när du kommer dit, tipsar Filip Juhlin.
Och glöm inte att ta en titt på taket! Klättra upp på ett säkert sätt och se så att takpannorna ligger kvar och är hela efter vinterns snö och blåst.

Se till att alltid städa och torka ur köksskåp och lådor innan du stänger igen för vintern.
– Töm alla skåp på matvaror, även kryddor och torrvaror. Hungriga möss och andra skadedjur flyttar gärna in där det finns mat, säger Filip Juhlin och tipsar:
– Det allra bästa är om du, eller kanske någon granne, har möjlighet att titta till ditt hus med jämna mellanrum under vintern, så att en eventuell skada kan åtgärdas i tid.