Mossigt med påväxt

2024-05-28

Bara lite charmigt med påväxt på taket? Kanske inte, men även om man tycker att det är just det, så bör man inte låta det ligga kvar. Mossa, lav och alger är nämligen inte bra för taket och gör att det behöver bytas i förtid.

På grund av allt mildare vintrar, så får tak, och även fasader, stenläggningar, garageuppfarter och altaner i allt högre grad påhälsningar av mossa, lav och alger. Det här är ett problem, särskilt för taket som ska skydda hela huset. Påväxt på taket gör att ytskiktet riskerar att brytas ner med både frostsprängning och estetiska skador som följd. Vid frostsprickning kan fukt ta sig ner i underlaget och orsaka större och framförallt dyrare skador.

Som åtgärd, så tvättar många taket med en högtryckstvätt, men det kan snarare förvärra problemet, särskilt om det är ett tak med pannor. Dels kan det höga trycket bidra till att pannorna spricker. Dessutom kommer du inte åt påväxtens rötter med en högtryckstvätt. Du luckrar däremot upp ytan och skapar en mer gynnsam miljö för påväxten. Lösningen? Det är att behandla med en miljövänlig produkt som dödar växtligheten i grunden. Det finns produkter att köpa för gör-det-självare som fungerar på alla typer av tak: betong, tegel, plåt, papptak och skiffer. Först skrapas påväxten bort. Efter att taket därefter besprutas, elimineras förutsättningen för återväxt helt och hållet.

Kom ihåg, det är viktigt att man tar tag i det här problemet. Gör det själv eller anlita ett proffs, men låt inte mossa, lav och alger få fortsätta växa. Underhållskostnaden över tid för rengöring är betydligt billigare än att behöva byta tak i förtid.

Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR