Therese inspireras av Pippi Långstrump

Redaktion

Söderhamnsbon Therese Bergqvist har sedan barndo- men haft en förkärlek för gammeldags inredning. Gärna mörka, lite slitna trämöbler och vita väggar – så såg det ut hemma hos hennes farmor och den känslan vill hon uppnå i sitt eget hem.

—Allt var finare förr och jag inspireras mycket av den stil man ser i det gamla Pippi-filmerna, säger Therese, som har Instakontot gammaltochvitt, där hon visar upp sina olika projekt och sitt ”gammaldags” hem.

Fikonträd, elefantöra och monstera i en salig blandning ramar in det vackra skåpet. FOTO: Therese Bergqvist

Hon bor i en vacker 1920-talsvilla på cirka 175 kvadratmeter nära Söderhamns centrum och beskriver platsen som den perfekta kombinationen av att bo lantligt men ändå centralt. Huset ägdes av Thereses pojkvän när de blev ett par. 2014 flyttade hon in och i dag har de två gemensamma barn.
—För mig var det klockrent att huset var från 20-talet, alla bitar föll på plats för mig, som gillar just den epoken stilmässigt. Jag fick blomma ut med min favoritinredning, den passar perfekt här! Det känns också bra att bevara en autentisk stil som passar husets själ.
Therese berättar att hon har utvecklat en fingertoppskänsla för vad hon vill ha och vet direkt när hon ska slå till på loppisar. Hon går ofta på loppmarknader för att fynda, men hemmet innehåller också en del arvegods.

I badrummet kontrasterar den ljusa basen vackert mot mörka trädetaljer. Badkaret är nytt, men i gammal design och emalj och porslin förstärker stilen. FOTO: Therese Bergqvist

—Jag fick ärva farmors bruna soffbord. I början gillade jag det inte, men allt eftersom adderade jag andra saker i vardagsrummet för att matcha och lyfta fram bordet. Nu tycker jag att det är jättefint! Jag gör ofta så, att jag utgår från en gammal möbel och skapar rummet efter det.
I köket finns till exempel en gammal vedeldad spis som förstärker den gamla stilen tillsammans med ett brunt matbord och en brun kökssoffa. Vedspisen fungerar, men används sällan. För även om Therese älskar gamla saker så vill hon och familjen leva med nutidens alla bekvämligheter. Det innebär vanlig spis, diskmaskin, tvättmaskin och så vidare. På taket har de satt solpaneler.

I vardagsrummet står det ärvda soffbordet, som nu har komplette- rats med matchande detaljer som lyfter fram bordet. FOTO: Therese Bergqvist

—Det ska vara bekvämt men får gärna se gammalt ut. I badrummet har vi dusch och badkar. Badkaret är nytt, men i gammal design. Det är detaljerna som gör det. I badrummet har jag bland annat en gammal Kockumshink med lock och toarullarna förvaras i en korg. Efter en del sökande hittade jag också en toapappershållare i porslin!
För Therese betyder inredningsintresset massor.
—Jag gillar att leta inredningsprylar och försöka hitta den ultimata detaljen. Det är min hobby och får mig att må bra!

Therese om sitt…

Badrum
Både i badrummet och på toaletten/tvättstugan är det en vit/ljus "bas" som jag blandar med mörka trädetaljer, som gamla korgar, pallar, speglar och annat jag tycker hör till. Detaljer i emalj och porslin. Till exempel en gammal emaljerad hink med lock som sopkorg, gamla knoppbrädor som hängare, gamla tvålkoppar i emalj, gamla korgar som förvaring. Små burkar och kannor i porslin för småförvaring. Jag tycker om kontrasten mot det vita.

Kök
Köket har en ljus bas med diskreta tapeter. Halvpanel i pärlspont sitter kvar på väggarna sedan gammalt. I köket tycker jag om att blanda in mörkare träslag på möbler och detaljer och dekorerar med gammalt porslin och saker i emalj. Vi byggde ett hörnskafferi för att få bättre förvaring och den gamla skafferidörren kommer från mormor och morfars gård. Många detaljer i köket är hittade i mina föräldrars lada eller ärvda. Ärvde ett gammalt bakbord efter farmor som jag fäst på ett litet bord med ett hyllplan. En gammal "brödskärare" får agera kokbokställ på köksbordet. Favoritfärgen är grön så det smyger sig in gröna detaljer här och där också.

Foto toppbild: Therese Bergqvist

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.