Ett eldorado för friluftsliv

Björn Gustavsson

Publicerad: 2024-07-16

Strax söder om Orsa Grönklitt ligger ett av Dalarnas förnämsta hotell, åretruntöppna Fryksås hotell & gestgifveri. Jag besöker området i april då snön fortfarande ligger djup. I Orsa, nere i dalen, är det barmark och vårblommor.

Orsa Grönklitt är året runt ett veritabelt eldorado för friluftsliv. Vintertid är området synnerligen snösäkert. I takt med allt mildare vintrar söderut har anläggningen stadigt vuxit sig allt större. Höjdläget, uppemot 550 meter över havet, gör detta till ett av södra Sveriges mest snösäkra skidområden. Här kan man i regel åka längdskidor från slutet av oktober till början av maj.

Man kan frossa i både längd- och utförsåkning (fler än 20 pister). Man kan prova på skotersafari och hundspannsåkning – eller fara med häst och släde genom gammelskog till närliggande våffelcaféet Smidsgården.
Och överallt här uppe i bergen kan man fullständigt frossa i mångmilautsikter. Siljansbygden nedanför ligger utsträckt som på en tallrik med höga bergskanter.
– En del gäster tycker det är som att ha kommit till en fiktiv värld, berättar receptionisten på Fryksås hotell som ligger mitt i ett gytter av uppemot 150 gamla fäbodstugor, de flesta i grånat timmer. Ända in på 1960-talet förde Orsabönderna hit sina djur om somrarna. Men Fryksgården som från början var ett enkelt pensionat har under åren byggts ut rejält. Restaurangen satsar numera på fine dining och lokala råvaror. Kvällstid kan man sjunka ner i en bubbelpool med Dalarnas kanske vackraste utsikt.

Foto toppbild: Anna Holm/Visit Dalarna