Grillningen når nya höjder

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Kolgrillen må vara den mest ursprungliga, men svenska husägare föredrar gasolgrillen, som är den mest populära. Men även nya varianter har blivit nya favoriter, bland annat pizzaugnar, griddles och kamadogrillar.

Felix Manfredson, försäljningschef på Grillkung.se.

En gasolgrill är enkel och smidig och blir varm snabbt. Kolgrillen kan däremot ge köttet en tydligare grillsmak när fettet förbränns på kolet och går in i köttet.
Men röksmaken går att förstärka även på en gasolgrill genom rökflis eller en röklåda; ett tråg med kol.
— Gasolgrillen öppnar upp för många möjligheter. Det finns grillar med roterande spett eller som har en brännare på sidan. Man kan laga avancerad mat på en bra gasolgrill, konstaterar Felix Manfredson, försäljningschef på Grillkung.se.
Vad gäller kolgrillar är grillen mindre viktig än kvalitén på själva kolet.
— Köp inte billigt kol på bensinmacken utan satsa på kvalitetskol som kostar lite mer. Du får mycket bättre effekt och längre grilltid med kvalitetskol, säger Felix Manfredson och berättar att den analoga, ursprungliga grillen faktiskt trendar just nu.
— Att grilla med ved och kol är inne och det är förstås en härlig känsla att få till en riktigt bra glöd, över vilken man grillar sina råvaror.

Gasolgrillen är ändå den i särklass mest populära och i dag mer eller mindre standard i svenska trädgårdar. Men det finns fler sätt att laga mat utomhus. De senaste tre åren har bland annat pizzaugnar blivit väldigt populära, liksom griddles.
En griddle är en fyrkantig, plan stekyta att laga mat på. Inget grillgaller alltså, utan en stekplatta som lämpar sig perfekt för exempelvis smashburgare, bacon eller varför inte wokade grönsaker?
— Användningsområdet är ungefär som en muurikka, fast helt platt. En platt stekpanna helt enkelt och på den kan man steka precis allt, säger Felix Manfredson.
Han menar att de portabla stekborden har seglat upp som en riktig storsäljare på marknaden. Men det finns också gasolgrillar där halva grillen är ett stekbord.
Svenskarna har även upptäckt asado, som är grillning på sydamerikanskt vis med höj- och sänkbart galler och långsam tillagning av köttet.

Kamadogrillen är en relativt ny produkt och har, enligt Felix Manfredson, blivit superpopulär. Den är en kolgrill tillverkad i keramik. Det keramiska materialet gör att värmen lagras i tim mar och det möjliggör bland annat brödbak, pizzabak och långkok.
— Med en kamadogrill är man komplett, man kan göra allt på den grillen, säger han.
Han har noterat att svenskarna lägger alltmer pengar på sina grillar och satsar på god kvalitet. Att lägga 10 000 kronor eller mer på en grill är ganska normalt i dag.
— Det är glädjande att folk tänker mera långsiktigt, eftersom en dyrare grill håller mycket längre än en billig. Det är miljövänligt och på sikt också bättre för plånboken!

Så grillar du reverse sear

Börjar med att grilla ditt kött på indirekt värme. När det är några grader kvar till måltemperaturen, låt vila medan grillen blir tillräckligt het. Avsluta med att grilla på hög värme för att få till den sista ytan. Med en bra termometer får du bra kontroll på det du grillar och köttet blir mört och gott! För att få till en bra yta kan du med fördel pensla köttet med smält smör.

Foto toppbild: Grillkung.se