Värme och kyla till fritidshuset

Oscar Nilsson

Värmer du upp ditt fritidshus med direktverkande el? Då finns flera värmekällor du kan komplettera med som både sänker dina kostnader och höjer mysfaktorn, i vissa fall även kylfaktorn! Här kommer alternativen.

Luft/luft-värmepump

Varje år installeras nästan  70 000 nya luftvärmepumpar i Sverige. En stor fördel är möjligheten  att utöver värme kunna producera kyla till en låg kostnad.
– Jag tror att det lockar ganska många, säger Anne–Lee Bertenstam. Hon är teknisk expert på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen och ser luftvärmepumpen som en utmärkt värmekälla.  I synnerhet i hus med öppna planlösningar där den varma luften kan cirkulera fritt.
För de flesta på våra breddgrader är luftvärmepumpar främst tänkta att ge ett extra tillskott av värme under stora delar av året. De flesta värmepumpar har dessutom en funktion för underhållsvärme som passar särskilt för fritidshus. Men en luftvärmepump kan även köras baklänges, och på så sätt ge en skön och sval temperatur i huset under varma sommardagar.
Men hon betonar att det inte är ett gör-det-själv-jobb. Absolut inte.
– För att montera en luftvärmepump krävs att den som installerar är F-gas certifierad. Även företaget ska vara certifierat. Det säkraste och tryggaste är alltså att vända sig direkt till en certifierad och erfaren värmepumpsinstallatör, poängterar Anne-Lee Bertenstam.

Samma system som används för att värma upp ett hus med låg energiförbrukning kan också användas för att kyla ner det. Foto: NIBE

Bergvärme

Även om du värmer ditt hus med direktverkande el kan bergvärme vara ett lönsamt alternativ, men då krävs att du installerar ett vattenburet värmesystem. Installationskostnaden ökar då, men ger i gengäld ofta bättre inomhusklimat samt ett mer flexibelt system. En bergvärmeanläggning är dessutom bekväm, energieffektiv och i det närmaste underhållsfri. Den tar liten yta i anspråk samt ger möjlighet till frikyla. Med frikyla kan du under varma dagar kyla ditt hus till en mycket låg kostnad.

Det är viktigt att välja en värmepump som klarar svenskt klimat, annars är det bortkastade pengar, menar Anne-Lee Bertenstam på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen. FOTO: Nibe

Spiskassett

Har du redan en öppen spis eller kakelugn? Då kan du enkelt montera in en spiskassett. Det är ett billigt sätt att ta tillvara på värmen som annars försvinner genom skorstenen. Kom bara ihåg att låta en skorstensfejarmästare säkerställa att konstruktionen är brandsäker innan installationen, eftersom det blir en ökad värmebelastning på skorstenen.

Spiskassett, smart att komplettera en öppen spis med! Foto: Keddy

Braskamin

Med en braskamin höjer du snabbt både trivseln och värmen, dessutom är den ovärderlig vid strömavbrott! Det finns många varianter och storlekar att välja bland utifrån vad som passar bäst i just ditt hus. På många modeller kan du till exempel värma vatten eller rentav laga mat.
Kom ihåg att du behöver göra en bygganmälan. Finns en befintlig skorsten behöver den klara en besiktning innan installation. Det hjälper en skorstensfejare till med.

En livräddare vid strömavbrott! Foto: Contura

Pelletskamin
En modern pelletskamin är effektiv, miljövänlig och passar särskilt bra som komplement till direktverkande elvärme eller luftvärmepump. I en så kallad kombikamin kan både pellets och ved eldas.
Den stora skillnaden mellan en vedkamin och en pelletskamin är att pelletskaminen sköter sig själv med automatik och kan ge värme i ett eller två dygn efter en påfyllning. Ska den installeras i ett fritidshus så är en fördel att kaminens termostat kan ställas in på underhållsvärme under kortare perioder, då minskar även åtgången av pellets.  Samma regler gäller vi installation som andra typer av kaminer.

Ger automatisk värme i flera dygn! Foto:Svebio

AC eller luftkylare?

Skillnaden mellan en AC och en luftkylare ligger i hur de kyler ner luften; en AC använder sig av ett kylmedel medan en luftkylare kyler genom ångor från sin vattentank. En AC kan komma ner i mycket lägre temperaturer än en luftkylare; å andra sidan är en luftkylare billigare och mer miljövänlig. Det finns för-och nackdelar med de båda, men effekten de vill åstadkomma är densamma. På energiradgivaren.se finns tips på testade luftkylare och AC.

Foto toppbild: NIBE

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.