Ladda din elbil säkert

Susanna Lans

Publicerad: 2024-07-16

Allt fler svenskar väljer elbil och det finns många fördelar med att köra helt eller delvis eldrivet, både ekonomiskt och miljömässigt. Det finns dock en del som elbilsägaren bör ha koll på för att hålla säkerheten på topp.

Fredrik Jennlinger, elbesiktningsman på LF Uppsala. Foto: LF Uppsala.

–  Det gäller att tänka till innan man skaffar sin första elbil. Framför allt hur man tänker ladda sin bil hemma. För att kunna ladda bilen effektivt och säkert när du bor i villa eller radhus, så behöver du installera en godkänd laddstation, säger Fredrik Jennlinger, elbesiktningsman på LF Uppsala.
En laddstation är oftast en laddbox som sätts på väggen eller en laddstolpe som monteras i marken. Laddstationerna är speciellt framtagna för laddning av elbilar och garanterar en säker laddning.

Välj en laddstation med den kapacitet du behöver för att kunna ladda din elbil snabbt och effektivt. Tänk efter om du kommer att behöva ladda mer än en bil framöver när du ändå ska göra en installation.
Det är viktigt att din installation görs av ett behörigt elföretag. Ett tips är att kolla upp att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”.

Kolla även kapaciteten i ditt hus för att undvika överbelastning.
–  Använd inte ett vanligt eluttag som primär lösning för att ladda din elbil hemma, det ökar brandrisken. Använd heller aldrig en förlängningssladd, säger Fredrik Jennlinger.
Det är inte förbjudet att ladda via vanligt eluttag, men man ska inte max belasta uttaget i mer än två timmar.

– Har du möjlighet att installera din laddstation en bit bort från bostaden så gör det! Brand är det vanligaste olyckstillbudet i samband med laddning av elbilar. Och då är det extra olyckligt om det sker i till exempel carporten eller nära huset, förklarar Fredrik Jennlinger och tipsar om att lägga till en effektvakt.

En effektvakt övervakar och skyddar huvudsäkringarna i ditt hus. Dessutom kan de användas för att minska elförbrukningen genom att ladda när elen är billig. Den minskar även risken för överbelastning genom att stämma av belastningen i hela fastigheten.