Fönster – hitta rätt installatör

2024-05-26
Är det dags att byta fönster? Har du kommit en bit på vägen när det gäller de önskemål du har gällande estetik och funktion? Då gäller det bara att hitta rätt installatör. Här kommer tips och råd!

På fönstermarknaden svämmar det över med olika alternativ. Det finns olika funktioner, finesser, utseende och modeller. Du ska dessutom tänka på husets energiåtgång. Innan du börjar leta fönsterfirmor, tänk igenom vad som är viktigt för just ditt hus. När du vet vad du söker, blir det enklare att sondera terrängen. Nya fönster är en stor investering, så låt processen ta tid. Du ska vara lika nöjd om tio år.

För att hitta den bäst lämpade fönsterfirman för just dina behov, kom ihåg att olika fönsterfirmor har olika specialiteter som påverkar både pris och service. Kontakta därför flera olika firmor och jämför dem med varandra.

Att byta fönster är inte billigt, men kostnaden påverkas ofta av en rad olika faktorer. Genom att vara en vass förhandlare kan du sänka kostnaden bara genom att spela ut fönsterfirmornas offerter mot varandra. Större fönsterjobb betyder oftast lägre pris per fönster. Ska du ändå installera nya fönster, passa på att göra det ordentligt och samlat vid ett enda tillfälle.

Stirra dig däremot inte blind på att enbart hitta det lägsta priset. Dyrare fönster kan ibland vara mest ekonomiska om de har en hög livslängd och innebär en värdeökning på ditt hus.

När du har gjort ett urval av företag, be om referenser. Ett seriöst företag har inga problem att hitta tidigare nöjda kunder att visa upp. Fråga också hur de sköter det praktiska med skriftligt avtal och garantier, både på själva fönstren och på den utförda fönsterinstallationen. Självklart ska företaget vara ett registrerat bolag med F-skattsedel.

Till sist, se till att företaget sköter ROT-avdraget på rätt sätt. Det ska dras direkt på fakturan och gälla för arbetskostnaden.


Frågor att ställa till installatören:

  • Vilka fönster rekommenderar just ni för mina behov, och varför?
  • Vad skiljer olika alternativ åt när det gäller pris och livslängd?
  • Vad har de för U-värde? Kommer jag kunna sänka mina värmekostnader?
  • Hur länge håller era fönster? Vad erbjuder ni för garanti?
  • Kräver de något särskilt underhåll?
  • Hur lång tid kommer fönsterbytet att ta?

Källa: Byggmentor.se


Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.