Låt naturen forma drömträdgården

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-07-16

Många husägare vill skapa sin drömträdgård – som helst ska vara lättskött och ”självgående”. En omöjlig kombination? Nej, inte alls. Men innan du sätter i gång bör du stanna upp och fundera över vad som är en drömträdgård för just dig.

Helena Garnfors, trädgårdsdesigner på Underjord trädgårdsbyrå. Foto: Privat.

Kanske är din drömträdgård lummig, grön och naturlig med många träd och buskar. Eller dignande av blomsterprakt. Oavsett så gäller det att identifiera hur just din drömträdgård ser ut. Vilken energi eller känsla ska den ge? Ska den vara en plats för avkoppling? Eller en plats för lek och umgänge – eller både och?
Trädgårdsdesignern Helena Garnfors på Underjord trädgårdsbyrå tycker att man ska skapa utrymme för reflektion när det gäller trädgården. Lär känna din plats och naturen du fått till låns. Låt växterna samspela med naturen och fundera innan du sätter i gång med dina trädgårdsprojekt. Placera ut en stol på olika ställen i trädgården och känn efter var det känns bäst. I skugga eller sol? Kanske är det där som du ska skapa ett uterum eller en liten matplats.
— Den mest lättskötta trädgården är den som tillåts vara natur.

Om du vill plantera blommor eller något ätbart så ska du välja växter utifrån platsens förutsättningar. Det innebär att du planterar torktåliga, soldyrkande växter på en solig, torr och näringsfattig plats, medan växter som är bättre anpassade till skugga trivs bättre i den skuggade delen av trädgården. Här kan löv och klipp med fördel lämnas kvar på marken för att omvandlas till en naturligt mullrik och fuktighetshållande jord, som dessa växter ofta gillar. Du behöver inte göra så mycket, växtligheten sköter sig själv, säger Helena Garnfors.
Ett annat tips är att bara odla inhemska blommor och grödor; alltså sådant som redan finns i vår nordiska eller i alla fall den europeiska floran. Det kan exempelvis handla om olika örter såsom rölleka & backtimjan, olika typer av ätbara syror eller vår ätbara blåklocka.
— Jag vill också slå ett slag för fleråriga växter, som när de väl är etablerade verkligen är lättskötta. De återkommer år efter år och kräver nästan inget jobb alls. Exempel på tacksamma fleråriga ätbara växter är piplök, ramslök, strandkål och såklart bärbuskar och frukt- och nötträd. Man behöver inte heller separera blommor och ätbart, det går både bra och blir väldigt vackert att till exempel odla piplök i perennrabatten.
I takt med att vi tillbringar alltmer tid i våra trädgårdar har också altanen och uteplatsen fått en upphöjd ställning. Den blir en slags förlängning av vardagsrummet och här vill vi gärna hänga, äta och umgås sommartid. Därför väljer många att lägga pengar och energi på altan och uteplats så att det blir funktionellt, hållbart och mysigt.

En välbyggd och genomtänkt altan med plats för utekök och utemöbler gör det roligare och enklare att vara ute – samtidigt som det höjer husets värde.

5 tips för en lättskött drömträdgård

  1. Identifiera vad som är din drömträdgård.
  2. Fundera över vad som gör att du/din familj mår bra i er trädgård.
  3. Landa i insikten att din trädgård är natur, en levande plats som kommer förändras
  4. Lär känna din plats, jobba med naturen, välj växter med omsorg & sköt dem enligt naturens regler
  5. Känns det svårt, låt trädgården få vara natur eller ta hjälp.