Styr fritidshuset smart

Maria Zaitzewsky Rundgren

Publicerad: 2024-11-21

Med dagens avancerade teknik kan du styra och hålla koll på fritidshuset, även när du inte är på plats. För fritidshus handlar mycket om smart styrning av värme och vatten, men även belysning och annat.

När du lämnar huset trycker du på en knapp vid dörren för att aktivera ”bortavaro” – eller så aktiveras en sensor som känner av att du lämnar huset. Då släcks eventuell belysning, valda vägguttag stängs av och rumstemperaturen ställs in på eko-läge. Även markiser kan regleras på distans. Om man skulle vilja tända upp några lampor inför ankomsten – eller för att ge sken av att någon är hemma – går det också bra.
När du är borta kan du via en app på mobilen se status på dina funktioner. När det gäller fritidshus, som ofta lämnas under längre perioder, är det extra viktigt att kunna styra och ha koll på uppvärmningen. Det går att distans-styra så gott som alla typer av uppvärmning; golvvärme, bergvärme eller luftvärmepump.
Andra bra distansfunktioner i fritidshuset är läckagelarm, som övervakar fuktigheten i normalt sett torra utrymmen. Larmet går när läckaget detekteras med hjälp av en fuktgivare som ger utslag.

Övervakningskameror och inbrottslarm kan också vara bra för att skydda sin egendom när man inte är på plats. Man loggar in via mobilen och kollar vad som har hänt. God grannsamverkan är förstås ett utmärkt sätt att hålla koll på torpet när ingen är där.
I dag finns det en uppsjö av funktioner som går att styra via mobilen eller datorn. Det låter enkelt och smart – men bara om de olika systemen kommunicerar med varandra. Annars kan det leda till frustration och huvudvärk.
Numera finns det företag som är specialiserade på att samla alla funktioner under ett ”tak” så att det räcker med en enda app för att styra allt. Fredrik Weisten, vd på Nordic Smart Homes, menar att folk inte orkar hålla på och felsöka eller förstå sig på funktionerna. De ska bara fungera och det ska vara enkelt.
— Om man köper olika funktioner av olika leverantörer så fungerar de var och en för sig, men de kommunicerar inte med varandra. Leverantörerna tenderar att låsa in sina egna system, vilket gör det gör det krångligt och svårmanövrerat för husägaren. Vi hjälper kunden att välja rätt funktioner till sitt hus, utifrån behov och kravbild, och ser sedan till att allt kommunicerar med varandra, säger han.

Det kan exempelvis innebära att lampor tänds automatiskt om någon närmar sig huset. Eller att larmet går vid läckage.
Men det förutsätter förstås att det finns uppkoppling, eftersom dagens smarta lösningar bygger på att det finns nätverk.
Om det skulle vara så att fritidshuset har dålig eller ingen uppkoppling går det att lösa genom att placera en antenn på taket som kommunicerar med de tiotusentals av Elon Musks satelliter Starlink.