Grillad portabello med ost och spenat på surdegsbröd
En trevlig ”på gång-rätt” när man hänger vid grillen. Portabello är lite av en modesvamp i Sverige, men i Italien har man älskat den länge. Vi har vår karljohan, den är god den också, men den vill lite mer och är tätare i konsistensen. Portabellon är mildare och fluffigare och just därför så bra till brödet och osten.
4 portioner
Ingredienser:
- 8 portabellosvampar, ca 400 g
- 1 påse babyspenat, ca 65 g
- ca 150 g pecorino- eller parmesanost 4 skivor surdegsbröd
- olivolja till pensling
- färskpressad citron
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Tänd grillen i god tid.
- Ta bort foten på svamparna. Pensla hattarna med olivolja och salta och peppra. Lägg dem på grillen med ovansidan ner och toppa med spenat. Grilla i några minuter.
- Skär osten i tunna skivor och lägg ovanpå spenaten. Grilla tills osten smält. Använd gärna ett lock, så går det lite snabbare.
- Pensla brödskivorna med olja och grilla dem gyllenbruna.
- Lägg på svampen, mal över svartpeppar, droppa på lite citronsaft och servera direkt.
Recept och bild hämtade ur den nya kokboken Morberg lagar ute med Per Morberg.