Erik har byggt ett Attefallshus

2024-05-28

För Erik Frieberg kändes det självklart att bygga ett bygglovsbefriat Attefallshus på 25 kvadratmeter, så snart det var möjligt. Redan veckan efter att den nya lagen trädde i kraft skickade han in bygganmälan till kommunen.

Han hade länge funderat på att bygga ett litet hus på tomten i Huddinge, söder om Stockholm, när han hörde talas om det nya förslaget; att det skulle bli tillåtet att bygga ett så kallat Attefallshus – en avancerad friggebod som kan användas som bostad – på max 25 kvadratmeter.

– Jag tyckte det lät perfekt. Tanken med det här lilla huset är att hyra ut det till studenter vintertid och turister sommartid och tjäna en slant på det, säger Erik, som själv bor i den större 40-talsvillan, som är omgärdad av en relativt stor tomt.

Så trots att det lilla trähuset tar upp en hyfsad yta, känns det ändå inte inklämt. Den som bor i det lilla huset kommer att få en egen täppa, medan Erik har tillgång till resten av den stora trädgården. Huset ligger fem meter från tomtgränsen och därför har det inte funnits något krav på grannarnas godkännande.

Så fort det bara var möj-ligt, när den nya lagen trädde i kraft den 2 juli i fjol, satte han spaden i marken. Huset beställdes och kom i en byggsats.

Han har byggt det själv, med viss hjälp av sin son, men medger att med facit i hand hade han kunnat vara lite mer strukturerad.

– Jag bara satte igång och sedan insåg jag att jag hade börjat lite i fel ände. Jag borde ha lagt ut alla delar på gräsmattan för att få en överblick. Men det har ändå gått bra. Jag har ju arbetat också, så jag har inte haft tid att bygga varje dag. Därför har det dragit ut på tiden. Men om jag hade kunnat starta i början av förra sommaren så hade jag nog varit klar tidigare, funderar han.

Huset är av timmer och ser välbyggt och trevligt ut med snygga fönster och en rymlig interiör. Det är svårt att förstå att det bara är 25 kvadratmeter plus ett loft på tio kvadrat. Takhöjden är strax under 4 meter.

Det är inte helt färdigt invändigt. Men här blir det i alla fall ett allrum/kök med kokvrå, ett badrum med toa och dusch samt ett sovrum med plats för åtminstone två personer.

– Det känns roligt att man nu kan bygga ett ”riktigt” hus med alla faciliteter, säger Erik och tillägger att sommartid tänker han hyra ut till turister som är på besök i Stockholm. Här får en hel familj plats med lite god vilja.

Det som bland annat återstår nu är att få våtutrymmet i ordning. Här måste en auktoriserad hantverkare lägga in golvet så att det blir tätt. El ska också kopplas, vilket en elektriker måste göra. Och så ska huset inredas och eventuellt oljas in för en vackrare fasad.

– Jag hoppas att huset ska vara inflyttningsklart till sommaren, säger Erik, som känner sig mycket nöjd med att vara en av de första i åtminstone Stockholm som har byggt ett Attefallshus enligt de nya reglerna.

Det händer att blivande kunder kommer för att titta på Eriks nya hus, som kostade cirka 115 000 kronor som byggsats. Men slutsumman landar på cirka 250 000 kronor med alla extra arbeten som varit nödvändiga. Det handlar bland annat om taket, våtutrymmet och de lite lyxigare fönstren.

Fakta Attefallshus

  • Bygglov krävs inte, däremot en bygganmälan hos kommunen
  • Startbesked från byggnadsnämnden krävs innan bygget påbörjas
  • Ansökan ska vara skriftlig och ritningar bifogas
  • Huset får vara max 25 kvadratmeter med 4 meter som högsta tak höjd från mark till taknock.
  • Om huset ska användas som bostad ska utrustning finnas för hygien, matlagning och förvaring.
  • Om huset ligger närmare än 4,5 meter från tomtgräs krävs godkännande av grannar.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.