Recept

Långkok på oxlägg

Recept på oxlägg, Villatidningen
Anna Pettersson
Skriven av Anna Pettersson
Ingredienser (för 6 pers)
  • 2 kg oxlägg
  • 10 st scharlotten- lökar, skalade och halverade
  • En kruka rosmarin
  • En kruka timjan
  • 7 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 st morötter, i mindre bitar
  • 1/2 rotselleri, i mindre bitar
  • 5 st vitlöksklyftor, skivade
  • 3 msk oxfond
  • 1 flaska rött mustigt, kraftigt vin
  • 2 msk smör
  • salt och peppar efter smak
Gör så här
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Salta och peppra köttet. Bryn sedan köttet runtom på hög värme. Lägg sedan köttet i en stor gryta med lock.
  • Lägg ner sharlottenlök, vitlök, morötter, rotselleri, lagerblad, timjan och rosmarin.
  • Blanda ihop de krossade tomaterna med rödvinet och oxfonden och häll det över köttet.
  • Sätt in grytan i ugnen och låt småputtra i 3,5 -4 timmar under lock. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  • Efter fyra timmars småputtrande har smakerna koncentrerats och köttet faller av benet så mört att det smälter i munnen.

Kraftigare styckningsdetaljer med ben säljs till ett lägre pris och ger mer smak men kräver längre tillagningstid. Lång tillagningstid betyder inte att köttet är mer komplicerat att tillaga, tvärtom! Det är egentligen bara att slänga ner allt i en stor gryta och gå där ifrån.