Saffransrutor med vanilj och lingon

Redaktionen

Julens gottor

Förlag: Polaris

Camilla Hamids nya bok ”En sötare vinter” är fullmatad med smarriga julrecept. Här är en av godbitarna.

Mjuka och spröda saffransmördegsrutor fyllda med len vaniljkräm och syrliga lingon. Har du inte saffran kan du utesluta det, och andra syrliga bär än lingon funkar lika bra.

Ingredienser

16 bitar
1 g malen saffran + 3 msk smält smör (40 g)
250 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl (300 g)
2 dl (180 g) + 1 ½ dl strösocker (135 g)
2 tsk (6 g) + 1 msk vaniljsocker (9 g)
2 tsk bakpulver (10 g)
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ½ dl crème fraiche (250 g)
2 ägg
finrivet skal från 1 citron
150 g frysta lingon
florsocker att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda saffran och det smälta smöret i en skål och rör runt tills saffranet har lösts upp. Häll blandningen i en matberedare tillsammans med smör, mjöl, 2 deciliter socker, 2 teskedar vaniljsocker och bakpulver. Mixa ihop till en deg. Eller arbeta ihop för hand.
  3. Fodra en form, 40×30 cm, med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten.
  4. Blanda kesella, crème fraiche, ägg, 1 ½ deciliter socker, citronskal och 1 matsked vaniljsocker i en bunke. Rör ihop till en jämn smet. Häll blandningen i formen och jämna till. Toppa med lingon och smula sedan över resten av degen.
  5.  Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–40 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6.  Låt kakan svalna lite och därefter kallna helt i kylen. Skär sedan kakan i bitar, pudra över florsocker och servera.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.