Saffransrutor med vanilj och lingon

Redaktionen

Julens gottor

Förlag: Polaris

Camilla Hamids nya bok ”En sötare vinter” är fullmatad med smarriga julrecept. Här är en av godbitarna.

Chokladbiskvier med chokladmarängsmörkräm dekorerade som julgranar. Söta att se på och söta att äta – kan det bli bättre? Vill du i stället göra gröna granar kan du tillsätta grön pulverfärg i chokladen.

Ingredienser

ca 30 små biskvier
Mandelbottnar
250 g mandelmassa
1 ½ dl strösocker (135 g)
2 stora äggvitor (äggstorlek L)

Chokladmarängsmörkräm
200 g mörk choklad, 70 %
3 stora äggvitor (äggstorlek L)
1 ½ dl strösocker (135 g)
1 krm salt
250 g mjukt, rumsvarmt smör

Chokladdoppning och garnering
300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (8 g, mat-, raps- eller solrosolja)
strössel

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
 2. Riv mandelmassan grovt och arbeta med gaffel ihop med socker och äggvita till en smet. Eller bryt ner mandelmassan i en matberedare och mixa ihop med socker och äggvita på låg hastighet.
 3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut 30 ungefär lika stora rundlar, cirka 3 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och låt sedan svalna till rumstemperatur. Gör chokladmarängsmörkrämen under tiden.
 4. Smält chokladen till chokladmarängsmörkrämen. Ställ åt sidan.
 5. Blanda äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad. Värm tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  Ta bort skålen från värmen och vispa blandningen med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och tills undersidan av bunken har svalnat.
 6. Vispa ner smöret lite i taget och därefter chokladen. Vispa hela tiden när du tillsätter ingredienserna. Och vispa även några minuter efter för att få till en riktigt krämig och fluffig kräm. Fyll en spritspåse med marängsmörkrämen.
 7. Spritsa eller bred ut smörkrämen på bottnarna. Försök att spritsa tre rundlar på varandra med minskande diameter. Ställ in biskvierna i kylen så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladdoppningen.
 8. Smält den vita chokladen. Använder du mikro så kör endast i 20-sekundersintervaller. Tillsätt oljan och rör om tills blandningen blir jämn och blank. Låt chokladen svalna tills den inte längre känns varm men fortfarande är rinnig.
 9. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med strössel innan chokladen stelnar. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylen. Går även att frysa in, men vänta då helst med chokladdoppningen tills de har tinat, annars finns risken att chokladen blir lite trist.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.