Så finansierar du bilköpet

2024-05-28
När du lånar pengar till ditt bilköp kan du som mest låna upp till 80 procent av bilens pris. Det gäller enligt konsumentkreditlagen. Din insats måste alltså vara minst 20 procent. Den kan du betala kontant eller genom att du lämnar in en inbytesbil.

Den oberoende rådgivningsbyrån Konsumenternas Bank- och finansbyrå har mycket information på sin hemsida – liksom en lånekalkyl, där man kan fylla i uppgifter och enkelt få fram effektiv ränta och lånets totala kostnad. Också Motormännens riksförbund har en bilkostnadskalkyl på sin webbsida.

Eftersom billån ofta är förknippade med olika avgifter gäller det att noga beräkna den effektiva räntan. För den som bor i egen villa kan ett alternativ vara att inför ett bilköp försöka få bottenlånet höjt. I så fall kan man få loss pengar till i dagsläget mycket låg ränta.

Redaktionschef på tidningen Vi bilägare, Tommy Wahlström meddelar att just billån avhandlas i tidningens senaste nummer. Där står bland annat att skillnaden mellan att ta blancolån (utan säkerhet) eller lån via bilhandlare är liten. Och att billån generellt ges med rörlig ränta men att många bilhandlare likväl kan erbjuda lån med fast ränta.

Jon Stenbeck, informationschef på Motormännens riksförbund, vill inte entydigt rekommendera hur man bäst finansierar sitt bilköp och menar att allt beror på den enskilda personens privata situation.

Att leasa en bil är dock inget som organisationen rekommenderar.

Från Motormännens sida tycker vi att man som konsument generellt sett bör undvika leasing eftersom det är en betydligt mer komplicerad finansieringsform än ett lån med bilen som säkerhet.

Tidningen Motor undersökte nyligen kostnaderna för olika sätt att ha bil  och fann att den årliga kostnaden för en bil i Golf-klassen – beräknat på tre års ägande och att man kör 3 000 mil per år – blir följande: Vid köp av fabriks-
ny bil: 67 000 kr; tre år begagnad bil: 44 000 kr; bilpool: 115 000 kr; långtidshyra: 76 000 kr. Även alternativet ”prenumeration” (en ny form av privatleasing) nämns (kostnad 53 000 kr).

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.