Kanelstekt rabarber med kardemummaglass
Kanel, smör och socker fungerar alltid. Varm vanilj och kryddig kardemumma gör upplevelsen större. Lägger du till syrlig rabarber har du skapat något sublimt.
4 portioner
Ingredienser:
- 300 g rabarber
- 50 g smör
- 1 dl rårörsocker
- 1 tsk mald kanel
- citronmeliss till garnering
- Kardemummaglass
- 2 tsk kardemummakärnor
- 1/2 vaniljstång
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 1/2 dl mjölk (minst 3 % fetthalt) 5 äggulor
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Gör glassen: Stöt kardemumman i en mortel , dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, kardemumma, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna något.
- Vispa samman äggulor och socker i en bunke över ett hett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning och sjud tills krämen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85º. Låt krämen stå i kylen i några timmar så att den blir riktigt kall.
- Ta upp vaniljstången och frys smeten i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin kan du hälla den i en bunke och ställa den i frysen. Rör om i glassen var tjugonde minut.
- Skala och skär rabarbern i bitar.
- Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i rabarber, socker och kanel och låt smälta samman på medelvärme tills rabarbern nästan är mjuk.
- Servera den varma rabarbern med glassen.
Recept och bild hämtade ur den nya kokboken Morberg lagar ute med Per Morberg.