Grillad flankstek och krossad färskpotatis med gräslök

2024-03-28

För fyra personer

Grillad flankstek
Ingredienser
  • ½ dl balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl soja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
Gör så här

Dag 1

  1. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt med den platta sidan av kniven.
  2. Strimla salladslöken och blanda ihop resterande ingredienser till marinaden.
  3. Putsa köttet rent från eventuella senor men behåll fettet.
  4. Snitta köttet lätt på båda sidor och lägg ner det i en plastpåse tillsammans med marinaden.
  5. Marinera över natten.

Dag 2

  1. Ta upp köttet ur marinaden och torka det torrt med hushållspapper.
  2. Tänd grillen. Det tar cirka 30 minuter innan du har en perfekt grillglöd.
  3. Grilla flanksteken 4-6 minuter på varje sida till en innertemperatur på 53 grader.
  4. Ta av köttet från grillen och låt det vila på en skärbräda i 5 minuter.
  5. Skär köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna, vinkla kniven lite snett neråt så blir skivorna som mörast.
  6. Servera flanksteken med färskpotatisen, senapssåsen och en sallad.
Krossad färskpotatis med smör och gräslök
Ingredienser
  • 600 g färskpotatis
  • 50 g smör
  • några kvistar dill
  • 1 kruka gräslök,
  • finhackad
  • 1 tsk flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Gör så här
  1. Koka potatisen i saltat vatten tillsammans med dillen.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. Tryck försiktigt på potatisen med en sked eller med handflatan så att den krossas lätt.
  3. Smält smöret i en stor stekpanna.
  4. När smöret börjar fräsa lite tar du bort stekpannan från värmen och lägger ner potatisarna.
  5. Strö över gräslök, flingsalt samt en nypa svartpeppar och vänd försiktigt potatisen i smöret.
Senapsås
Ingredienser
  • 1 burk lätt crème fraiche, 15 %
  • 1 stor msk stark och söt senap
  • 1 nypa flingsalt
Gör så här
  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med flingsalt.

Grilltips

Ha gärna en sprayflaska med vatten nära till hands så att köttet inte bränns av uppflammande eldslågor.


RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.