Laxtartar med pepparrotskräm

2024-10-11
Ingredienser:

Dill- och fänkålsgravad lax

  • 1 kg färsk laxfilé ­med skinn, urbenad
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 1 fänkål finstrimlad
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 1 knippe dill, ca 2 dl hackad

Laxtartar

  • 160 g dill- och fänkålsgravad lax
  • 1 svenskt äpple
  • 1 medelstor schalottenlök
  • 2 tsk finhackad dill

Pepparrotsgrädde

  • 1 dl vispgrädde 40%
  • 3 tsk finriven pepparrot färdig på burk går bra
  • En nypa salt
Gör så här:

Dill- och fänkålsgravad lax

  1. Frys laxen i 72 timmar, ta sedan upp den och låt halvtina.
  2. Blanda ihop socker, salt, svartpeppar, fänkålsfrön och citronskal.
  3. Gnid in laxen med kryddblandningen och strö sedan över dillen och den finstrimlade fänkålen.
  4. Lägg laxen i en plastpåse och låt den ligga i kylen i två dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Laxtartar

  1. Väg upp 160 gram av den gravade laxen, skiva upp den i 1/2 cm tjocka skivor och skär sedan skivorna i små tärningar.
  2. Skär två skivor av äpplet, (resten används ej). Skär sedan skivorna i lika små tärningar som laxen.
  3. Finhacka schalottenlöken och blanda sedan ihop med dill­en, laxen och äppeltärningarna.

Pepparrotsgrädde

  • Vispa grädde och pepparrot luftig. Konsistensen ska vara lätt, men inte för fast.
  • Smaka av med en nypa salt.

Vid servering

Fördela pepparrotsgrädden på fyra tallrikar och lägg sedan på laxtartaren. Garnera med löjrom, dill och små bitar av tunnbröd.

Foto i toppen: Anna Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.