Välj rätt bilfinansiering

2024-06-15
Långt mer än hälften av nybilsförsäljningen i Sverige sker via lån eller leasing. Men vilken slags finansiering är egentligen klokast att välja? Trots riksbankens nollränta kostar det trots allt fortfarande att låna pengar.

Det blir billigast för den som kan utvidga sitt bottenlån på fastigheten, menar Ulf Rydstedt på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Juristkollegan Fredrik Nordqvist inskärper vikten av att bilköparen jämför olika kreditmöjligheter och inte bara rakt av accepterar bilhandlarens erbjudanden.

För att diskutera finansieringsalternativen frågar jag ett branschproffs, Marie Lundberg, vd för Handelsbanken Finans. Hon säger:

– Ett avbetalningsköp med bilen som säkerhet är ett bra alternativ. Då finns det en direkt koppling mellan investeringen och finansieringen av bilen. Det är en finansieringsform som fungerar oavsett märke på bilen och om du köper bilen via en bilfirma eller privat.

Vad är viktigt att tänka på?

– Att noga sätta sig in i vad de olika finansieringsalternativen innebär – för att förstå vad man kommer att betala för. Det är också viktigt att inte välja en alltför lång återbetalningstid på billånet.

Vilka rimliga alternativ finns och hur ska man bäst tänka?

– Det beror naturligtvis på vad man som kund värderar högst. Vi rekommenderar att man kontaktar sitt bankkontor och går igenom vilka alternativ som finns.

Vad skiljer förutsättningarna när det gäller nybilsköp respektive köp av begagnat?

– Här kan det skilja en del beroende på vem man vänder sig till. Väljer man vårt Bil- och fritidslån får bilen vara högst 10 år gammal vid avtalstidens slut. I övrigt är det inte någon väsentlig skillnad mellan nybilsköp och köp av begagnad bil.

Roger Dyvelås, Danske bank, klargör att alternativen till billån är avbetalning, privatleasing, belåning av huset eller blancolån.

– Avbetalning erbjuds av bilhandeln, banker och finansbolag och är den produkt där själva fordonet kan användas som säkerhet. Kräver dock 20 procent kontantinsats.

Vid privatleasing behövs ingen kontantinsats men man får å andra sidan ingen avdragsgill ränta, som på andra krediter. Leasinggivaren äger bilen och står därmed för värdeminskningsrisken vilket oftast innebär en dyrare kredit. Vid huslån krävs pantbrev; det kostar 2 procent på uttaget belopp. Blancolån är oftast betydligt dyrare, och mycket ovanligt som bilkredit.

– Man har i princip samma låneförutsättningar vad gäller bilfirmornas låneerbjudanden kontra andra lånealternativ från banker och låneinstitut. Man bör alltid förvissa sig om huruvida räntan är rörlig eller bunden till någon räntebas, till exempel Stibor.

Vill man köpa begagnat bör man noga titta igenom Blockets annonser. Den som vill ha en fabriksny bil kan göra en god affär när marknaden är som svagast – i december månad. I motsvarande mån ligger priserna ofta lite högre under vår och försommar.

– Nya modeller kommer numera året runt, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännens riksförbund

– Idag finns ingen period för lyckade bilaffärer som är lika tydlig som bokrean i februari eller att man köper skidor extra billigt
i april. Men är man exempelvis intresserad av en Ford Mondeo så är priserna på såväl nya som begagnade något lägre när en ny modell ska släppas.

Jämför olika billån.

Bra information och möjlighet att jämföra billån finns på exempelvis www.compricer.se, www.bilpriser.se, www.konsumenternas.se och www.finansportalen.se.

Motormännen har också information och rekommenderar också följande länk: www.motormannen.se/radgivning/kopa-och-salja/valj-ratt-satt-att-ha-bil/

Exempel på aktuella billån (villkoren kan variera!): Freedom finance: 3 % och uppåt; Swedbank: 4,45 %; Ikanobanken, 5,3 % (årsinkomst över 125 000 kr krävs); Danske bank (minimum 50 000 i lånesumma och årsinkomst över 150 000 kr), 5,95 %; Skandiabanken (privatlån, eftersom inget särskilt billån finns), 6,74 %.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.