Så hittar du rätt i djungeln

2024-04-19

Fram till 1980-talet kunde man köpa en begagnad bil i hyggligt skick för bara några tusen. En röd Volvo PV 1960 års modell… en handväxlad, sextiotalsmodernistisk Peugeot 404… en kycklinggul, fulsnygg Renault R 4… och en knattrande tvåtakts-Saab… En av bilarna höll i tre dagar. ”Läropengar”, mästrade min morbror.

Vad är viktigast att tänka på vid köp av begagnad bil? Jag ber Morgan Isacsson, teknikkonsult vid Bilprovningen, beskriva några av fallgroparna.

– Tekniska och elektroniska brister samt rostskador kan dölja sig bakom glansig lack! Att som privatperson köpa begagnat kan vara som ett lotteri. Bilköpet kan i värsta fall äventyra både din och andras säkerhet samt göra stora hål i plånboken. Det är också viktigt att kontrollera att säljaren äger bilen och att den är betald.

Så vad göra innan man slår till?

– Samla fakta om krocksäkerhet, bränsleförbrukning, servicekostnader etc. för de modeller du funderar på. Låt någon kunnig person fackmanna-
mässigt
undersöka bilen du vill köpa. Är det ett nyare fordon rekommenderas att du gör en särskild diagnoskontroll. Granska servicebok och eventuella garantihandlingar. Om möjligt: kontrollera om bilen reparerats efter en krock. På grund av rost-risk är mitt råd att inte köpa en nyare bil som varit krockskadad.

Huvudskillnaden mellan att köpa privat respektive via bilfirma?

– Köper man av en privatperson är konsumentskyddet sämre eftersom konsumentköplagen då inte gäller. Endast om säljaren uppenbart vilselett dig – vilket är svårt att bevisa – kan du få ersättning. Vid privatköp är det därför extra viktigt att låta en professionell biltestare kontrollera fordonet.

Vilket ansvar har en bilfirma respektive privatsäljare gentemot en köpare?

– Bilfirman måste skriftligen ange bilens skick och får inte sälja en bil som inte skulle bli godkänd vid en kontrollbesiktning. Den som säljer
privat behöver inte skriftligen ange fordonets skick.

– Det finns ingen lag som säger att säljaren måste ge en garanti på det han säljer. Därför är det mycket viktigt att få alla eventuella utfästelser om garanti skriftligt, både från bilfirma och privatperson.

Morgan Isacsson konstaterar att begagnatpriserna sjunkit något de senaste åren men att de nu verkar ha stabiliserats. Generellt, hävdar han, stiger priserna en aning när det blir varmare ute.

Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket, landets största marknadsplats för begagnade bilar, säger att privatsålda begagnatbilar gått ner i pris – men stigit något inom bilhandeln.

År 2014 var snittpriset för en begagnad bil 60 000 kr. Via bilhandeln kostade de genomsnittligen 115 000 kr, via privatperson 24 000 kr. Nästan var femte såld bil var en Volvo.

Var tredje var gråfärgad – och endast en på hundra var gul (den ovanligaste färgen i landet!). Är man svensk och har en gul Morgan eller en gul BMC 1100 – då är man synnerligen ovanlig – eller kanske inte ens finns!

FAKTA

Mina allmänna råd inför begagnatköp: Utgå från behov och se till att vara väl påläst. Överblicka marknaden genom att kolla igenom annonser på Blocket och andra forum, liksom Bilprovningens statistik. Provkör! Undersök noggrant bilen och kontrollera all dokumentation! Tänk på att köp via bilfirma ofta är tryggare och medför något slags garanti, men att man vid privatköp kan komma ner i pris plus att man får direktkontakt med ägaren. Via transportstyrelsens hemsida kan man få fram fakta om den aktuella bilens historik. Försök pruta! Skriv gärna avtal!

Helena Eriksson, pressansvarig på Arn, allmänna reklamationsnämnden, säger att under år 2013 fick konsumenten rätt i 38 % av ärenden som handlade om missnöje med bilaffärer – och första halvåret 2014 i 73 % av fallen.

Konsumentverkets hemsida (konsumentverket.se) innehåller mycket information för den som avser att köpa begagnat. Där finns även köpekontrakt att ladda ner. Andra matnyttiga sajter är exempelvis bilpriser.se, bytbil.com, biltorget.se, bilgaraget.se, bilweb.se, bytbil.com, bilprovningen.se och alltommotor.se.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.