Gör upp med din garageångest

2024-07-16

Garaget fungerar för många husägare snarare som ett förråd för allehanda osorterade prylar och gammalt bråte än en skyddad parkeringsplats. Ett sorgebarn som man helst vill slippa tänka på.

Men det går faktiskt att med enkla medel få garaget funktionellt, trivsamt och trevligt. Ett extra rum att vistas i, där man hittar det man behöver utan att behöva gräva sig in.

Det första du behöver fråga dig är; vad vill jag använda mitt garage till? Ska det återfå sin funktion som parkering? Eller ska det kunna fungera som ett mysigt hobbyrum?

– Ett första viktigt steg är att ta sig tid att gå igenom alla prylar, sortera och kasta. I nästa steg är det dags att få ordning på de saker som finns kvar och anpassa förvaringen efter dem, säger inredaren Chandrika Sucksdorff.

Ett billigt och effektivt sätt att få undan prylar från golvet är att bygga upp så kallade EFTA-hyllor på höjden, gärna längs ena sidan i garaget. Även stora krokar är bra för att hänga upp saker. Exempelvis skidor går att luta/lägga mot krokar närmast taket. Och cyklar hängs upp längs en vägg på kraftiga krokar.

– Strukturera och gruppera förvaringen så att du har exempelvis trädgårdssaker på ett ställe, bilsaker på ett annat. Då behöver du inte leta för att hitta det du söker, säger Chandrika Sucksdorff, som också tipsar om enklare garderober som ett sätt att skapa dold förvaring. Eller ett billigt kökssystem med skåp, hyllor och arbetsbänk. Då får man förvaring och arbetsyta i ett.

Om du vill komma bort ifrån ”garagekänslan” är det klokt att ta ner den trista lysrörsbelysningen och satsa på spotlights, som går att rikta. Ljuset blir behagligare och du får möjlighet att välja var du vill lysa upp.

– Trasmattor eller en slitstark wiltonmatta på golvet skapar en mer ombonad rumskänsla och om man vill kan man måla betongväggarna i någon ljus färg. Då får man garanterat bort den dystra garagekänslan, säger Chandrika Sucksdorff.

Om garaget är tillräckligt stort kan man till och med ha en ”grov” avdelning för bilen och en lite ”mjukare” avdelning i andra änden, där man inreder med skåp och kanske sätter upp panel på en vägg. På den kan man klistra upp en rolig tapet eller måla i en glad färg och skapa plats för verktyg eller hobbyredskap, gärna upphängda på väggen.

– En trevlig detalj kan vara att sätta en blommig tapet vid den plats där du vinterförvarar dina trädgårdsprylar. Då kopplas tapeten visuellt ihop med sakerna, säger Chandrika Sucksdorff.

Om man vill gå ett steg längre i uppfräschningen av garaget – och inte avser använda det som garage – kan det vara en god idé att byta ut hela dörrpartiet mot fönster. Då får man in mycket ljus och rummet kan till och med användas som ett orangerie på sommaren. Annars är ju en av garagets nackdelar att det ofta är mörkt och lite instängt.

Det kan också vara smart att samtidigt investera i en ny port. Äldre portar är ofta dåligt isolerade, så med en ny port blir det både snyggare och mer energieffektivt. Om man installerar värme i sitt garage kan en gammal port dessutom vrida sig i sin konstruktion – den tål helt enkelt inte hög värme – medan nya portar har bättre och betydligt tåligare konstruktioner. Dessutom är de oftast vitmålade på insidan, vilket ”lyser upp” garaget invändigt.
Vilken typ av port man byter till är förstås en smaksak. Om garaget inte används till bilen kan det vara onödigt att montera en automatiserad takskjut-
port.

En port med glaspartier gör att så mycket ljus som möjligt släpps i garaget. Det är en trend just nu med glaspartier på garageportar. Allt fler vill få in ljus i sina garage.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.