Kombibilar fortsatt populära

2024-05-28
Under 1950- och 1960-talen sa man ofta herrgårdsvagn eller stationsvagn om vad som numera kallas familjebil eller kombi. Inte förrän år 1973 införde Svenska akademien ordet ”familjebil” i sin ordlista.

Vad betecknar en ”familjebil”? Det finns ingen klar definition eftersom familjer kan se olika ut – och därmed denna typ av bilar. I Italien kan till och med en Fiat 500 kvala in som familjebil.

Vilka är trenderna, våren 2015? Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, sammanfattar läget:

– Privatleasing ökar starkt. Över 60 procent av bilköparna väljer en kombi – högsta siffran i världen! Vid nybilsköp väljer man mindre, bränslesnålare motorer än tidigare. Snåla dieslar, som behöver tankas kanske bara var 130:e mil, är populära. Rådande ränte-läge har gjort att många familjer ”fått pengar över” – och då unnar man sig en ny bil. Det råder brist på begagnade bilar så ”mellanpriset” till att köpa nytt är för närvarande attraktivt.

– Den svenska bilmarknaden är just nu mycket stark och vi har skrivit upp prognosen för nybilsregisteringar redan en gång i år – och personligen tror jag att vi kommer att göra det ytterligare en gång.

Sverige beskrivs ofta som det land i Europa som har störst andel kombibilar i förhållande till övriga bilar. Mikael Högskoog på Motormännens riksförbund bekräftar bilden:

– Svenskarna köper fortfarande större bilar än vad man gör i södra Europa. Det kan nog bero på att vi är inpräntade med föreställningen att större bilar är säkrare. Vi svenskar har också lantställen och dit ska man ta saker. Våra barnvagnar och golfklubbor ska med i bilen. I Sverige är städerna, med vissa undantag, inte så trånga som i södra Europa.

Mikael Högskoog rekommenderar att man verkligen tänker igenom sina behov innan man köper nytt fordon. Behöver man exempelvis dragkrok? Man bör dessutom tänka i termer av säkerhet och miljö (hur stora är koldioxidutsläppen?).

– Trenden idag är att man vill ha flexibla bilar. Vi ska kunna ta extra barn om det behövs. Bilarna för barnfamiljer ska ha mycket tekniska lösningar. Det ska vara enkelt att ladda mobiler och ipads. Kombibilar är fortsatt populära. I snitt går varje bil färre antal mil än tidigare, men det är fler familjer som har två fordon i hushållet och aldrig någonsin har det funnits fler bilar registrerade i trafik.

Både VW Passat och Volvo V 70 får i regel höga betyg av såväl proffstestare som allmänhet. Höga betyg betyder dock inte självklart att man behöver ha just en sådan bil. Livet kan gå utmärkt vidare med många slags fordon – eller till och med utan. Eller så hyr man de gånger man verkligen behöver, eller går med i en bilpool.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.