Den perfekta andrabilen

2024-06-15
Ett hushåll kan ibland hamna i den situationen att man av olika skäl – åtminstone för en tid – behöver ha två bilar.

Vad är viktigast att tänka på för den som funderar på att skaffa en andrabil?

– Tänk trafiksäkerhet, miljö och driftsäkerhet. Det är mina främsta råd. Och kör alltid barnen i den säkraste bilen! Köper man begagnat ska man tänka på att många av dagens säkerhetsdetaljer inte var standard förrän i början av 2000-talet; det gäller till exempel antisladdfunktion och krockkuddar. Man bör också välja en bil med katalysator. Ska andrabilen köras bara några hundra mil om året är bensinförbrukningen inte någon stor fråga. Det viktigaste för miljön är att man kör de flesta milen med den miljövänligaste bilen i hushållet, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Begreppet ”andrabil” har funnits i svenska språket sedan mitten av 1960-talet. Nationalencyklopedin definierar ordet så här: ”extra bil i ett hushåll, ofta mindre och t.ex. anv. som shoppingbil o. dyl.”

Bertil Moldén ger sina tips

Bertil Moldén, Bil Sweden.

Bertil Moldén, Bil Sweden, ger följande råd till den som behöver en andrabil:

– Först måste man utgå från vilka transportbehov den ska fylla; ska man typ köra ett hockeylag till träningar eller behöver man den snarare för att åka till Ica eller besöka en förälder på äldreboendet? Behoven får ge svar på frågan vilken storlek bilen bör ha. Sedan handlar det förstås om hur mycket pengar man vill och kan lägga på en andrabil. Ju dyrare – desto bättre, säkrare och troligen även bränslesnålare. Å andra sidan används en andrabil mestadels för kortare sträckor och då spelar bränsleförbrukningen kanske inte lika stor roll som för en förstabil.

För min egen personliga del skulle jag vilja råda följande: Betänk att en två—tre år gammal bil ibland kan fås för nästan halva nybilspriset. Detta gäller dock inte de allra populäraste modellerna, som VW Golf och Volvo V 70, som har högre andrahandsvärde.

Bästa andrabilen? Omöjligt att svara på, eftersom behoven och förutsättningarna kan vara så skiftande. Ska man köra långa sträckor i glesbygd? Eller handlar det mest om kortare färder i stadsmiljö? I det förra fallet är kanske en Volvo V 70 eller liknande att föredra – eller en Toyota IQ. Eller en Skoda. I det senare fallet kan det kanske räcka med en småbil. I stadstrafik kan det kanske räcka med en småbil, till exempel en Smart (finns ofta i bra begagnat skick från 15 000 kronor och uppåt). Den som vill köra miljövänligt bör se sig om efter en elbil alternativt en hybrid. Gäller det riktigt korta färder kanske man rentav kan överväga en mopedbil. Ligiers modeller ser verkligen ut som vanliga småbilar. Inköpspriset är högt, men å andra sidan är dessa fordon billiga i drift, ger låga utsläpp och behöver ej skattas eller kontrollbesiktas. Dessutom är de befriade från trängselskatt och kan köras av alla som fyllt 15 och har AM-körkort. Men – man får inte bli alltför otålig när hastighetsmätaren stannar på 45…

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.