Rätt fönster kan minska energinotan radikalt

2024-04-20
Som villaägare får du säkert massor av erbjudanden om att byta fönster. De flesta fönsterföretag erbjuder även själva installationen. Bekvämt, enkelt och smidigt, eller hur? Men vad ska man tänka på så man väljer rätt?

Frågan på hur man väljer rätt fönster finns det naturligtvis inget vare sig enkelt eller rätt svar på. Vad som är rätt för mig och mitt hus kan bara jag själv avgöra. Varför ska jag då byta? Är det för att de gamla är uttjänta, är det av energisparskäl eller kanske för att öka bekvämligheten, att slippa ett ständigt underhåll?

Det finns som väl alla vet en uppsjö av olika typer av fönster, precis som det finns väldigt många fönstertillverkare och varumärken, både svenska och utländska. När det gäller material står valet i huvudsak mellan tre olika varianter: trä, aluminium och PVC/plast. Prismässigt kommer du att landa någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor om du byter alla fönster i en normalvilla.

I ett skogsland som Sverige dominerar inte oväntat träfönster, oftast med en aluminiumbeklädnad. Plast som är helt dominerande på kontinenten har hittills haft svårt att övertyga oss svenskar om sin förträfflighet, trots att de är i det närmaste underhållsfria.

– Material är ingenting som vi har åsikter om, annat än kanske personliga. Fönstren är ju så viktiga för hela byggnadens karaktär så man bör naturligtvis välja fönster som passar arkitektoniskt, säger Karin Spets, handläggare på Energimyndigheten.

Nej, för Energimyndigheten handlar det givetvis i första hand om energibesparing. Och en sak är säker, man kan spara en hel del energi på att byta fönster. I synnerhet ett byte från tvåglas till nya energieffektiva fönster, alternativt att man renoverar genom att ersätta befintliga glas med belagda energiglas.

Dagens energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster

Upp till en tredjedel av husets värme försvinner genom fönstren på en villa med tvåglasfönster. Och faktum är att en stor del av landets äldre hus fortfarande har tvåglasfönster. Det är alltså fråga om mycket energi som eldas för kråkorna och mycket pengar som slösas bort.

– Dagens energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster, påpekar Karin Spets.

Vad det handlar om är att ett energimässigt bra fönster ska släppa in solvärmen, men samtidigt förhindra att den sköna rumsvärmen försvinner ut.

Genom att byta från gamla tvåglas mot nya energieffektiva fönster, för att därmed med minskat ljusinsläpp behålla värmen i huset, kan energinotan alltså minskas radikalt. Det kan röra sig om flera tusen kronor per år. Detta enligt uppgifter framtagna av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som genomför provningar av fönstrens U-värde (se faktaruta nedan). Även fönstrens P-märkning, som visar att de är testade och uppfyller vissa kvalitets- och funktionskrav, genomförs av SP.

Energifrågan är givetvis en viktig aspekt, men ur hälsosynpunkt är dagsljuset också viktigt.

– Diskussionerna har hittills mest handlat om U-värden. Att det i grunden handlar om att med olika beläggningar begränsa hur mycket dagsljus som släpps in i huset har man inte talat så mycket om. Energifrågan är givetvis en viktig aspekt, men ur hälsosynpunkt är dagsljuset också viktigt. Så det blir en avvägning vad man väljer, poängterar Karin Spets.

En annan inte oviktig detalj hon lyfter fram är själva installationen, att den görs rätt så att det verkligen blir tätt runt de nya fönstren. Det händer, säger hon, att folk förklarar att de har nya fönster men att det ändå inte är bra.

– Kolla runt karmen, lyft på listen eller testa med en värmekamera. Det kan vara så simpelt att man slarvat med isoleringen och tätheten mellan karm och vägg.

En bonus med nya energifönster – utöver ett klart förbättrat inomhusklimat, utan kallras och drag, dessutom mindre ljud och buller utifrån – är att man i de flesta fall kan sänka inomhustemperaturen en eller ett par grader, och det utan att försämra komforten. Betänk då att en grads sänkning innebär fem procent lägre energiåtgång. Inte att förakta, eller hur?

Foto i toppen : Svenska Fönster

Tänk på att:

U-värdet gäller hela fönsterkonstruktionen, alltså inte bara om själva glaset utan också om båge och karmar. Kolla upp det när du tittar på olika fönsteralternativ.

U-värde :

Måttet på den energi som fönster och andra byggnadsmaterial släpper igenom. Ju lägre U-värde desto bättre isolering.

  • Energieffektiva fönster har U-värde på 1,2 eller lägre
  • Treglasfönster har U-värde runt 2,0
  • Tvåglasfönster har U-värde runt 3,0

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.