Slipp kallras i vinter

2024-07-16

Att byta fönster är möjligt, året om. Ofta går det undan när proffs är i farten. Även mitt i vintern går det alltså att byta. Bara vid extrem kyla, blåst eller kraftigt regn, bör man avvakta bättre väder.

Vintern kommer med stormsteg i år, har du dåliga fönster börjar det kanske redan dra kallt. Lönar sig inte en renovering är ett byte enda alternativet och här finns mycket energi att spara i minskat värmespill. Men ett fönsterbyte kan vara motiverat, även om de befintliga inte är uttjänta. Ska du exempelvis göra en större fasadrenovering? Då rekommenderas det att samtidigt se över fönster och dörrar.

Det kan alltså handla om både husets utseende i sin helhet och om energisparande. Men också om bekvämlighet. Och när det gäller just bekvämlighet, så väljer de flesta att köpa fönster från ett företag som även erbjuder själva installationen. Inför fönsterköpet bör du fundera på; vilken typ av fönster är snyggast och smälter bäst in i husets övriga stil? Ska fönsterna öppnas utåt eller inåt och vara sidohängda eller vill du ha vridfönster? Ska fönsterna ha en ram av trä, PVC-plast eller aluminium? Ska fönsterna passa där de gamla fönsterna suttit eller ska du kosta på huset att göra större ingrepp i fasaden med större fönster?

Det finns en hel del att fundera över och ta hänsyn till. Planera därför köpet i god tid. Jämför priser och begär in offerter från olika tillverkare innan du beslutar vilket företag du vill anlita. Tänk också på leveranstiden. Det kan givetvis variera, men räkna åtminstone med 6-8 veckor. Hur lågt U-värde som är optimalt beror på var i landet huset är och i vilket väderstreck fönsterna ska sitta i, men ett bra riktvärde är 1,0. U-värdet ska gälla hela fönstret, inte bara glaset. Tänk också på att ha ett bra ljusinsläpp. Ett LT-värde (dagsljustransmittans) på 60-70% ger bra dagsljusinsläpp.

Hur mycket ett fönsterbyte kostar varierar förstås stort beroende på dina val och vem som gör jobbet. Men kom ihåg att fönsterbyte är en långsiktigt investering och du bör räkna in såväl energieffektivitet, kvalitet och estetik. Billiga fönster kan ha kortare livslängd och blir på så sätt ändå en dyrare affär i slutändan. Har du kommit så långt att du vet precis vilka fönster du vill ha, men tänkt vänta till våren med att byta? Då kan det vara bra att veta att det går att byta redan nu, ja faktiskt hela vintern så länge det inte är extremt väder. När proffs jobbar går det undan, och det kan ju vara skönt att slippa kallras och höga elräkningar ytterligare en vinter, om det går att undvika.

Tänk på!

  • Välj alltid så lågt U-värde som möjligt inom ramen för din budget.
  • Fönsterna ska vara godkända för minst 600 Pa tryck gällande luft- och regntäthet.
  • Ta in offerter från flera fönsterleverantörer.
  • Be alltid om referenser.
  • Gör en kreditkontroll på leverantören du tänker välja.
  • Upprätta alltid ett skriftligt avtal.

Visste du att

Dagens 3-glasfönster kan vara upp till 70 procent energisnålare än gamla tvåglasfönster.

Foto: Bigstock

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.