Så väljer du rätt bil att köra på

2024-05-28
Svenskarna köper bilar som aldrig förr. Men hur hitta rätt i utbudsdjungeln och vad är det allra viktigaste att tänka på innan man slår till?
Porträtt av Carl Erik Stjernvall Tekniker Motormännen.

Carl Erik Stjernvall Tekniker Motormännen.

Carl-Erik Stjernvall, tekniker på Motormännens riksförbund, ger nybilsköparen följande råd:

-Gör en lista över de egenskaper som ni prioriterar. Säkerhet, utrymmen, bränsleförbrukning, utrustning, garantins längd, pris, varumärke… Vad uppskattar ni mest med bilen ni har i dag? Därefter blir det enklare att hitta passande modeller. Sök på exempelvis www.facit.com/se.

Gör en lista över de egenskaper som ni prioriterar

Hur ska man resonera när det gäller klimataspekten?

-Elbilar och laddhybrider innehåller mycket intressant teknik men passar inte allas behov, beroende på körsträcka och möjligheten att ladda. Dessutom bör man ta hänsyn till priset; det som är bäst för miljön är kanske inte billigast. Om andrahandsvärdet är ett orosmoment kanske privatleasing av elbil kan vara något? Naturgas, CNG, är ytterligare ett alternativt drivmedel.

Vilka är dina viktigaste råd till bilspekulanten?

-Titta på de egna förutsättningarna och klargör vilka behov som verkligen föreligger. Privatleasing, alltså en långtidshyra och inget direkt köp, blir mer och mer populärt. Att ha koll på ekonomi, månadskostnad och att kunna använda eventuellt eget kapitel till annat är en fördel för vissa. Dock är det ofta en bättre affär att köpa bilen. Utnyttja speciellt möjligheten att hitta samma bil till lägre pris på annan ort. Sök på internet och begär prisuppgift på samma bilmodell och utrustning från olika återförsäljare.

Vad talar för att eventuellt istället välja begagnat – och vad bör man isåfall särskilt ge akt på?

-Förutom att själv fritt få välja extra utrustning så innehåller en ny bil den senaste tekniken och den bästa tryggheten i garantier och tillförlitlighet. Nackdelen är givetvis priset, och en ny bil tappar i värde relativt snabbt. Om just garantier och de egna valen spelar mindre roll kan det vara mer ekonomiskt att köpa en bil som gått några år. Och kom ihåg att en bil som gått fler mil än genomsnittligt har lägre pris, men i värsta fall täcker inte längre maskinskadeförsäkringen eventuella dyra haverier. Kolla upp det innan köp.

Om just garantier och de egna valen spelar mindre roll kan det vara mer ekonomiskt att köpa en bil som gått några år

Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverkets avdelning för fordonsfrågor, ger följande råd till nybilsköpare:

-Utgå från behov och ekonomi. På vår sida bilsvar.se finns information kring säkerhet, miljö och så vidare.

Till den som funderar på att köpa begagnat rekommenderar han Konsumentverkets sajt “http://www.hallakonsument.se“, som drivs i samarbete med kommunala konsumentbyråer och andra myndigheter. Under fliken ”Tips för olika köp” finns mycket information för bilköpare. På sajten ges slutligen följande generella råd: ”Innan du köper bil, jämför bilmodellerna på den oberoende söktjänsten “http://www.bilsvar.se“; sök utifrån ekonomi, teknik, säkerhet och miljö.”


FAKTARUTA:

För boende i större städer finns även möjligheten att gå med i de allt populärare bilpoolerna. Man betalar då för de gånger man helt enkelt behöver en bil. Ekonomiskt är detta ofta ett bra alternativ till eget bilinnehav.

Sajter med matnyttig information inför bilköp är exempelvis  http://www.bilpriser.se/kopa-bil” (med inriktning på begagnat-köp. Störst utbud av begagnat finns på “http://blocket.se” och  http://www.bytbil.com“).


TOPPLISTA

2015 blev ett rekordår för nya personbilar. Registreringarna ökade med 13,5 procent till 345 000 bilar, vilket innebär att det tidigare rekordet från 1988 (då 344 000 bilar registrerades) slogs.

Här de fem populäraste nyregistrerade bilmärkena i Sverige under december månad 2015 (inom parentes motsvarande tid 2014)

1. Volvo 9 093 (+37 %)

2. VW 4 672 (+20 %)

3. Toyota 1 822 (-1 %)

4. Audi 1 768 (+15 %)

5. BMW 1 437 (-4 %)

I övrigt kan nämnas att nr 10 på listan, Renault, ökat försäljningen med 40 % – och Mitsubishi, nu på plats 16, med hela 287 %!    (Fakta: Bil Sweden)

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.