Bilar säljs som aldrig förr

2024-05-26
Den kanske tydligaste trenden inom bilvärlden är att det säljs bilar som aldrig förr! Antalet nyregistrerade bilar har nu ökat 25 månader i följd.

Under januari 2016 såldes 22 383 personbilar, vilket är ett historiskt rekord. Enligt siffror från Bil Sweden såldes år 2015 sammanlagt 345 108 nya personbilar – den högsta siffran någonsin och en ökning med 13,5 procent jämfört med 2014.

Vad efterfrågar bilköparna mest just nu?

– Mycket handlar om bränsleekonomi och nya former av att ha tillgång till bil, vilket faktiskt kan innebära att man inte köper någon bil utan privatleasar, det vill säga en form av långtidshyra, säger Carl-Erik Stjernvall på Motormännens riksförbund.

Vilka modeller och biltyper går starkast?

– Små SUV:ar i det så kallade SUV B-segmentet samt flexibla MPV (Multi-Purpose-Vehicle) och små familjebussar. Givetvis är kombi-modeller alltid efterfrågade i Sverige.

Särskilda trender?

– Något som uppmärksammats den senaste tiden är statistik som visar att fler nu väljer automatlåda framför den manuella växellådan. Många är också nyfikna på hybrid och laddhybrid-alternativen, och vi får en hel del frågor om fyrhjulsdrift.

Motormännen

Carl-Erik Stjernvall, Motormännen

Vilka färger är populärast?

– Vit och olika toner av grått. De flesta tänker på andrahandsvärdet, det är helt enkelt bra om bilen är lättsåld på begagnatmarknaden.

Inredningsdetaljer som är särskilt på modet?

– Att kunna vara uppkopplad via sin mobil och kunna använda appar för till exempel navigation via bilens touch-skärm är en relativt ny typ av utrustning. Bluetooth-streaming av musik är idag nästan vanligare än AUX-inkoppling med sladd.

Vilka extra tillbehör efterfrågas mest?

– Det som vanligtvis säljer bra är utrustning för att kunna lasta. Flexibla last-lösningar i bilen, takräcken och dragkrokar.

Vad är trenden när det gäller säkerhet?

– Det finns många relativt nya hjälpsystem som mer och mer blir standard i bilens grundutrustning. Filbytesvarnare, autobroms-funktioner och däcktrycksövervakning finns numera i de allra flesta modeller.

Vad efterfrågas mest när det gäller komfort?

– Värme! Parkeringsvärmare, antingen elektriska eller bränsledrivna med tidur, rattvärme och uppvärmda sidospeglar, för att nämna bara något.

FAKTA:

  • Antalet nyregistrerade personbilar uppgick under januari månad 2016 till 22 383, vilket är drygt 5 procent mer än motsvarande period förra året. Av dessa fordon var 12 599 dieselbilar (+0,4 procent), 133 elbilar (+70 procent) och 833 elhybrider (+ 44 provcent). Antalet nyregistrerade dieselbilar uppgick sammanlagt till 56 procent av nyregistreringarna
  • Drygt 63 procent av bilarna registrerades av företag och organisationer. Av bilar registrerade på privatpersoner stod män för 63 procent och kvinnor för resterande 37 procent.
  • Antalet trafikpoliser i Sverige har enligt ett pressmeddelande från Motormännen minskat med mer än 75 procent sedan mitten av 1980-talet. Motormännen, som verkar för bland annat en bättre trafiksäkerhet, är djupt oroade över den drastiska minskningen.

Foto i toppen : VTI/Hejdlösa bilder

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.