Vittring på vatten

2024-05-26
En läcka i bostaden kan ge sig till känna på många vis. Det kan handla om en fuktfläck på badrumsväggen eller om vatten som oförklarligt försvinner ut ur ett värmesystem. När det är svårt att avgöra vad som är orsaken till fuktproblemet blir det aktuellt med en läcksökning.

En läcksökning kan gå till på olika sätt. Vilken metod som passar bäst varierar från fall till fall.

Det beror lite på vad för sorts vattenläckage du upptäckt, säger Thomas Helmerson, vd för vvs-företagens branschregler Säker Vatteninstallation.

I ett värmesystem kan det vara särskilt svårt att lägga märke till läckor, då vattnet tenderar att tränga ut och sedan dunsta bort. Har du en vattenmätare i huset är det inte desto mindre möjligt att upptäcka eventuella läckor i tid. Börja med att stänga av allt som förbrukar vatten i huset och kontrollera därefter att räkneverket på vattenmätaren står still. 

Samtidigt finns det andra tillvägagångssätt.

Det går även att spruta in ett spårämne i värmesystemet för att lokalisera läckans ursprung, säger Helmerson.

Har du istället noterat en fuktutfällning på ett golv eller en vägg bör du genast stänga av vattnet, så att skadan inte förvärras om det är vattenröret som är orsaken. Sedan kan det vara dags att börja bryta upp ytan lite försiktigt, om möjligt.

Jag brukar säga att man ska riva på den billigaste sidan. Ifall du till exempel sett en fuktindikation i badrummet ska du inte ge dig på kakel eller dusch, utan hellre en anslutande vägg i rummet intill, menar Helmerson. 

Är skadan av mindre omfattning kanske du kan frilägga problemområdet och åtgärda läckaget på egen hand.

I vissa fall krävs emellertid mer erfarenhet och kunnande – en insikt om husets struktur. Då kan det vara värt att anlita en rörläggare eller vvs-montör.

I vattenrör uppstår slitaget även på insidan så att tjockleken minskar över åren. Äldre ledningar med skador kan därför behöva bytas ut, förklarar Helmerson.


Visste du att…

de flesta vattenskador idag uppstår i köket? Det beror på att vi lärt oss bygga våra badrum bättre, medan det blivit allt fler vattenförbrukande maskiner i köket, vars kopplingar inte har samma skydd mot golv och väggar som i badrummet.


ANDRA ARTIKLAR